Ismét szóba került Steve Ballmer leváltása

Vágólapra másolva!
Belső ellenfeleinek visszaszorításával tartja meg vezetői székét Steve Ballmer, a Microsoft vezetője. A cég belső politikai csatáiról egy közel húsz évet a Microsoftnál dolgozó menedzser könyve rántotta le a leplet.
Vágólapra másolva!

1983-tól, a PC-k forradalmának kezdetétől egészen 2002-ig dolgozott a Microsoftnál Joachim Kempin, akinek a cég belső életét leleplező könyve a héten jelenik meg Amerikában. Kempin szerint ahhoz, hogy a Microsoft újra fontos tényezővé váljon az IT-iparban, nagy változásra lenne szükség a cég vezetésében. "Akármennyire tisztelem is Steve Ballmert, ennek a változásnak ő is része kell hogy legyen" - mondta Kempin a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjúban.

Forrás: AFP
Nem fűződnek átütő sikerek a Microsoft nagyhangú vezetőjéhez

Kempin, aki a Windows operációs rendszer számítógépgyártóknak való értékesítésével foglalkozó részleget vezette évekig, a legmagasabb rangú Microsoft vezető, aki céges memoárt jelentetett meg eddig. A telefoninterjúban Kempin arról beszélt, hogy Ballmer szándékosan távolítja el a cégtől azokat a vezetőket, akik veszélyt jelenthetnének a pozíciójára. Ilyen sorsra jutott a kétezres évek elején az Xbox játékgép születésénél közreműködő Richard Belluzo, vagy fél éve a Windows-részleget vezető Steven Sinofsky.

Vezérigazgatónak alkalmatlan

Kempin két éve beszélt még Ballmerrel, és elmondta aggályait a cég által követett iránnyal kapcsolatban. Most pedig, hogy megjelenik a könyve a Microsoftról, küldött egy példányt Bill Gatesnek és Steve Ballmernek. "Steve remek üzletember. Csináljanak belőle a cég operatív működéséért felelős vezetőt, de ne vezérigazgatót, és a cég szárnyalni fog. Tisztelem Ballmert, de vannak dolgok, amelyekre nem képes, és lehet, hogy ezzel maga sem szembesült még" - mondta Kempin a Reutersnek.

Ballmer leváltásának gondolata nem először került szóba. David Einhorn, a Greenlight Capital elemzője 2011-ben biztatta nyilvánosan lemondásra a Microsoft vezérigazgatóját. Azóta a cég túl van egy sikertelen okostelefonos próbálkozáson, a nem elég népszerű Windows 8 kiadásán, és megpróbált belépni a táblagépek piacára is. Egyelőre azonban egyik próbálkozás sem tűnik sikeresnek. Kempin szerint egy 35-40 éves vezetőre van szüksége a cégnek, aki érti a Facebook-generációt, és tisztában van a mobilos dolgokkal.