Felavatták a budai szuperszámítógépet

Vágólapra másolva!
Felavatták a Csillebércen épített Wigner Adatközpont első géptermét. A központ száz gigabit per másodperces kapcsolaton csatlakozik a Nagy Hadronütköztetőhöz, amelynek adatait fel fogja dolgozni.
Vágólapra másolva!

Ma kezdik meg a CERN és a Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei a csillebérci Wigner Adatközpont informatikai rendszereinek beüzemelését. A kétezer négyzetméteres, összesen négy teremből álló adatközpont első, háromszáz négyzetméteres termébe februárban érkezik meg a következő adag számítógép. Nyár elejére a többi terem is készen áll majd a számítógépek fogadására.

Idén körülbelül hatszáz kilowatt fogyasztású számítógép kerül beüzemelésre a Wigner Adatközpontban. A gépekkel teljesen feltöltött kutatóhely összfogyasztása pedig meg fogja haladni a három megawattot is. Erre azonban csak a tervezett három éves beruházás végére kerül sor.

A Nagy Hadroütköztetőből kapott adatfolyam fogadásához 100 gigabites kapcsolatot építettek ki a svájci kutatóintézet és a csillebérci adatközpont között. A Wigner Adatközpontban elhelyezett számítógépekkel a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és immár szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiekben pedig az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járul majd hozzá az adatközpont.