Feltuningolták a legfeleslegesebb gépet

Vágólapra másolva!
Továbbfejlesztették a világ legfeleslegesebb gépét. A nyolc kapcsolóval ellátott dobozba szerelt masina mindent megtesz, hogy ne kapcsolják be.
Vágólapra másolva!

Több néven ismerik, hívják "végső gépnek", "legszebb gépnek", "hagyj-békén-masinának" és előfordul, hogy a "legfeleslegesebb gépként" hivatkoznak rá. Aki azonban egyszer látta működésben, mindig felismeri. Ez az masina, ami nem hagyja bekapcsolni magát. Ha valaki mégis megpróbálkozna vele, a dobozából kinyúl egy kar, és kikapcsolja magát.

A továbbfejlesztett verzióban már nem csak egy kapcsolóra figyel a gép, hanem nyolcra. Ráadásul csak azokat próbálja meg kikapcsolni, amiket átállítottak. Felesleges mozdulatot nem tesz a robot, a legkevesebb mocorgással próbálja elérni, hogy békén hagyják. Az embernek esélye sincs a doboz ellen, hamarabb unja meg, mint a robotkar.

A nyolcgombos felesleges géppel nem lehet packázni

A legfeleslegesebb gép igazi érdekessége, hogy zsenik munkáját csodálhatjuk benne. Az ötlet gazdája Marvin Minsky, a Massachusetts Institute of Technology neves amerikai műszaki egyetem mesterségesintelligencia-laborjának alapítója. A gépet pedig először Claude Shannon építette meg, aki az informatika tudományterületének egyik alapítója volt. Shannon szívesen bütykölt robotokkal. Épített zsonglőrködni képes robotot, és olyan gépe is volt, amely képes volt kirakni a Rubik-kockát. Társával, Edward O. Thorppal együtt pedig olyan viselhető számítógépet gyártották, amely javította a rulettezők esélyeit.

Shannon gépének a YouTube hozta meg az igazi népszerűséget. A videomegosztón több tucat különböző dizájnú masináról készült felvételt lehet találni. Aki pedig otthonra is szeretne egyet, egyszerűen összeforrasztható kitben rendelheti meg harminc-ötven dollárért.