Lézerrel lőtték ki Mona Lisát az űrbe

Vágólapra másolva!
Nagy távolságon is működőképes lézeres kommunikációs megoldást tesztelt a NASA. A földi állomásról Leonardo da Vinci Mona Lisáját sugározták fel egy Hold körül keringő eszközre, amit az rádiós úton juttatott vissza.
Vágólapra másolva!

Jelentős távolságra, 384400 kilométerre lőtték el lézerrel a Mona Lisa digitalizált verzióját - adta hírül a Space.com űrkutatással foglalkozó híroldal. Az adatcsomagot a Lunar Reconnaissance Orbiter nevű, 2009 óta a Hold körül keringő űreszköz fogadta. A mostani volt az első alkalom, hogy bolygóközi távolságokon lézerrel küldtek sikeresen adatot.

A kommunikáció jelenleg egyirányú volt: a Lunar Reconnaissance Orbiter rádiós úton küldte vissza a képet, az adatátvitel sikerességét bizonyítandó. Az orbiterre azért esett a választás, mert az fel volt szerelve olyan eszközzel, amelyet lézeres adások vételére terveztek. A NASA tudósai az űreszköz domborzati térképek készítéséhez használt lézeres letapogatóját programozták úgy át, hogy képes legyen fogadni a digitalizált Mona Lisát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Y5Mm9UVHMcqr1os3
Bélyeg méretű képpel zajlott a lézeres teszt

"A jövőben az ilyen egyszerű lézeres kommunikáció a műholdak által használt rádiós kommunikáció vésztartaléka is lehet. A még távolabbi jövőben pedig lehetővé teheti, hogy a mostani rádiós megoldásnál nagyobb sávszélességen küldjünk adatot" - mondta David Smith, a Lunar Orbiter lézeres műszerén dolgozó tudós.

Az orbiterre átsugárzott Mona Lisa kép 150*200 pixeles felbontású volt. Ezt másodpercenként 300 bitet sugározva sikerült feltölteni az űreszközre. A kísérletet a NASA akkora sikernek értékelte, hogy a következő holdbéli küldetésre egy nagyobb szabású lézeres kísérletet terveznek.