Kínába szervezte ki saját munkáját a programozó

Vágólapra másolva!
Az amerikai Verizon távközlési cég egyik magas fizetésű programozójáról kiderült, hogy teljes munkaidejét internetezéssel tölti ki, mivel feladatait olcsón dolgozó kínai szakembereknek szervezte ki.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint a Verizon programozójának stiklijére egy vállalati biztonsági audit során derült fény. Erre azért került sor, mert a vállalatnál azt gyanították, hogy rendszerüket feltörték, ugyanis észlelték, hogy virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolaton keresztül gyakran kapcsolódnak valakik Kínából.

Távolból dolgoztak a kínai programozók

A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a társaság egyik vezető programozója távmunkában dolgozó kínai informatikusoknak szervezte ki saját munkáját. Titkos beszállítói a férfi saját, távmunkát lehetővé tevő VPN-elérését használták a munka elvégzésére, a belépéshez szükséges hardveres kulcsot futárral küldte ki a senjangiaknak.

Az amerikai központban dolgozó, negyvenes éveiben járó programozó ugyanis egyszerűen kiszervezte saját munkáját egy senjangi cégnek. Saját, hatszámjegyű fizetéséből ugyanis bőven megérte neki évi ötvenezer dollárt, vagyis nagyjából tízmillió forintot kifizetni, hogy helyette elvégezzenek minden szükséges feladatot, amelyekért mér többször dicséretet is kapott főnökeitől.

Az amerikai dolgozó egész nap csak netezgetett

Mialatt a kínaiak dolgoztak, ő egész álló nap szörfölt a neten, leginkább a YouTube, a Reddit, az eBay és a Facebook oldalait böngészte, majd miután főnökeinek aprólékosan, nap mint nap beszámolt a főnökeinek arról, hogy áll a munkával, hazament. Az esetről a Verizon cég biztonsági szakértője számolt be a blogján, aki szerint a trükkös munkavállaló egy"légynek sem ártó, csöndes ember, akit kétszer kell megnézni, hogy valaki észrevegye a liftben".