Elrejt a drónok elől a lopakodópulóver

drón póló
Vágólapra másolva!
Lopakodópulóvert tervezett a városi harcosoknak egy amerikai művész. Adam Harvey Privacy Mode nevű művészeti projektje keretében elkészült ruhadarabok a drónok hőkamerái, a röntgen és a mobilos lehallgatás ellen védenek.
Vágólapra másolva!

Három különböző, nem szokványos védőruhát mutat be január 17-én megnyíló kiállításán Adam Harvey amerikai művész. A Johanna Bloomfield dizájnerrel közösen tervezett kollekció a csúcstechnológiás megfigyelés ellen nyújt korlátozott védelmet.

Az első kategóriába a Reaper és Predator harci drónokon alkalmazott hőkamerák elleni védelmet nyújtó ruhadarabok szerepelnek. A drónok szeme elől eltakaró kapucnis pulóverhez hasonló anyagból készült sálat is lehet vásárolni. A ruhák valószínűleg fémmel gőzölt anyagból készültek, amelyek nem szigetelnek jól. A drón szeme ezért egy meleg folt helyett a környezet hőmérsékletéhez közelebbi, sötétebb mintát lát csak.

Röntgen és mobil ellen is van ruha

A kollekció második darabja az XX-ing nevű ruha, amely a szív táján olyan anyagból készült, amelyen nem hatol át a röntgensugárzás. Ez inkább az aggódósoknak lehet jó, mert a megfigyelésre használt eszközökben jellemzően nem röntgent használnak.

Forrás: Primitive London
Egy jó pulóver a drónok elől is elrejti az embert

A dizájnerek legötletesebb terméke pedig az Off Pocket (Kikapcs Zseb) nevet viseli. Ez a mobilhálózatot szűri ki teljesen. Ha a kiegészítőt megvásárló ember ebbe a zsebbe teszi a mobilját, az nem fog csörögni, nem kap rajta SMS-eket, és a netről sem tölt le frissítéseket. Hasonló hatást lehet elérni persze a készülék repülő üzemmódba kapcsolásával, de az nem tűnik annyira drasztikus lépésnek.

Smink és ledlámpa véd a kamerák ellen

A megfigyelés elleni ruhadaraboknak volt előzménye. A CV Dazzle nevű projekt olyan frizurákkal és sminkekkel kísérletezett, amelyek ellehetetlenítik a digitális kamerák automatikus arcfelismerését. A minták nem is hasonlítottak a kommandós filmek katonai arcfestéseire, nem az volt a céljuk, hogy a háttérbe való beolvadást segítsék. Az alapvetően szimmetrikus, algoritmusok által felismerhető arcot próbálták annyira idegenné és asszimetrikussá tenni, hogy a gép ne találja meg azt a képen.

Forrás: CVDazzle.com
Extrém frizura véd a megfigyelés ellen

Hasonló céllal hozták létre hackerek pár éve az éjszakai megfigyelőkamerák ellen védő fejpántot is. Az eszköz működése pofonegyszerű volt: erős infravörös fényt kibocsátó ledet szereltek a pántba, amelyek úgy vakította el az infravörös tartományban dolgozó kamerákat, hogy abból a fejfedő viselője semmit sem észlelt.