Másfél perc alatt átvisz egy Blu-ray-t az új wifi

Vágólapra másolva!
Nemsokára bárki számára elérhető lesz a gigabites sebesség elérését biztosító wifitechnológia, amellyel akár a nagyfelbontású, óriási videofájlok átmásolása is hamar elvégezhető.
Vágólapra másolva!

A Las Vegas-i CES kütyüexpón már a gyakorlatban is ki lehetett próbálnia Wilocity nevű társaság WiGig nevű technológiát, amely nagyságrendekkel gyorsabb a jelenleg elérhető wifiszabványoknál - adta hírül az Ars Technica amerikai technológiai hírportál. Az új vezeték nélküli átvitel nem a 2,4 vagy 5 gigahertzes tartományt használja, hanem 60 gigahertzes rádiósávban végzi az adatok továbbítását. A Wilocity jelenleg létező lapkái optimális esetben 4,6 gigabites másodpercenkénti átviteli sebességet kínálnak, bár ehhez az eszközöknek stabil helyzetben kell állniuk.

Ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt közel 590 megabájt adatot lehet átküldeni vezeték nélkül segítségükkel. Ilyen átviteli sebesség mellett egy 50 gigabájtos Blu-ray lemez teljes tartalmának átmásolása csupán másfél percet vesz igénybe. Hasonló sebességet napjainkban csak nagyjából az USB 3.0 biztosít - dróton keresztül. A gyakorlati tesztek során a kiállításon ennél lassabb, 1,2 gigabites sebességet értek el - ilyen átvitellel egy perc alatt egy duplarétegű, 9 gigabájtos DVD tartalma továbbítható.

A WiGiget egyelőre csak egyetlen Dell Latitude márkájú ultrabook támogatja, otthoni wifirouterek és hasonló termékek egyelőre nem érhetők el. Ezek várható bevezetéséről egyelőre még nincs információ. A fejlesztők szerint azonban a táblagépek terjedésével egyre nagyobb szükség lesz a szupergyors adatátvitelre, amely akár nagyfelbontású kép folyamatos továbbítására is alkalmas. A mobil eszközök ugyanis korlátozott adattároló kapacitással rendelkeznek, így a filmeket és zenéket a jövőben valószínűleg a lakás eldugott sarkában lévő hálózati merevlemezen tároljuk majd.