Észak-Koreába vinné a netet a Google

Eric Schmidt
Vágólapra másolva!
Az internet segíthet Kim Dzsong Unnak fejlődő gazdaságot és tudásalapú társadalmat építemi, ezt az üzenetet próbálta átedni Eric Schmidt Észak-Koreában. Egyik társa számolt be az amerikai üzletember útjáról az utolsó kommunista országok egyikébe.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea informatikai fejlesztéseit: a Vörös Csillag operációs rendszert, a Samjiyon táblagépet és az ország számítóköztpontját tekintette meg Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának vezetője. Schmidt útja azonban nem csak a turistáskodásról szólt. Az igazgató az internet fontosságáról beszélt észak-koreai tisztviselőkkel. A Google igazgatótanácsának elnöke szerint az ország lakosságának hozzá kellene férnie a világhálóhoz. "A Google-sek odaentek, elmondták, miért lenne hasznos [az országnak] az interernet, és az észak-koreaiak figyeltek rájuk" - mondta John Delury, a szöuli Yonsei Egyetem történészprofesszora, aki elkísérte Schmidtet és Bill Richardson amerikai politikust észak-koreai útjukra.

Észak-Koreának nem teljesen idegen az internet, de elterjedtnek nem lehet nevezni a hálózati hozzáférést. A 24,5 milliós országban körülbelül ezer embernek használhatja rendszeresen a hálózatot. A mobiltelefon elterjedtebb technológiának számít, de abból sincs egymillió példánynál több az országban.

A korábbi évekhez képest is látszik változás - nyilatkozta a New Yorkernek Delury. Nagyobb és változatosabb az autópark, egyre több embernek van mobiltelefonja, bevásárlóközpontok és éttermek nyílnak - mondta a professzor. Az észak-koreai gazdaság még mindig nagyon rosszul teljesít Delury szerint, de a változások érezhetők. Kim Dzsong Un pedig nagy súlyt helyez az ország gazdasági fejlődésére és arra, hogy tudásalapú gazdaságot építsen.