Minden gép tabletté alakul

Vágólapra másolva!
Tucatnyi új táblagépet mutattak be Las Vegasban a gyártók: a legérdekesebbnek az Xbox-szintű játékok futtatására képes újdonságok számítanak, de a felhozatalból kiderül, hogy az idén az asztali számítógép és a főnöki laptop is tabletté alakul.
Vágólapra másolva!

Bár iPaden vagy egy androidos táblagépen is lehet játékokat futtatni, az idei CES kiállításon két speciális gamer tablet is bemutatkozott. Az Nvidia chipgyártó cég Project Shields nevű eszköze leginkább egy Xbox-irányítóhoz ragasztott apró képernyőre hasonlít, míg a rivális Razer Edge táblagéphez a készülék két oldalán megmarkolható vezérlőt tartalmazó dokkolóegységet lehet majd venni a tökéletes játékélményhez.

Forrás: nividia.com
Tulajdonképpen az Nvidia Project Shieldje is egy tablet, csak irányítója is van

Az előbbi gép egy táblagépre alig emlékeztető androidos eszköz, amely az Nvidia legújabb, Tegra 4 nevű mobillapkáját tartalmazza. Ez már a tévére kapcsolt Xbox 360 és Playstation 3 konzolokéhoz hasonló színvonalú játékokat is tud futtatni az első bemutatók alapján, illetve a PC-n futó játékokat is képes megjeleníteni saját ötcolos képernyőjén wifin keresztül. Bár a Project Shields néhány hónapon belül a boltokba kerül, az ára még nem ismert. A Tegra 4-et a cég más gyártók számára is licenceli, így az ezzel felszerelt készülékeken az idén ugyancsak elérhetők lesznek a korábbinál látványosabb játékok.

A legprofibb játékosok táblagépe

Jóval többet tudni viszont a profi játékosoknak szánt irányítóiról ismert Razer cég Edge nevű táblagépéről. Ez tulajdonképpen egy nagyobb teljesítményű laptop hardverét tartalmazza, Intel Core i5 és i7 lapkákkal, és Nvidia grafikus maggal kiegészítve, 4-8 gigabájt memóriával és SSD-meghajtóval felszerelve a legújabb PC-s játékok futtatása sem kottyan meg a gépnek. Az ára nettó ezer és ezerháromszáz dollár, vagyis kétszáz-háromszázezer forint körül várható.

Forrás: razerzone.com
A Razer Edge egy felsőkategóriás laptop táblagépnek álcázva

A Windows 8-at futtató gép előnye, hogy teljes értékű számítógépként is megállja a helyét, és egeret, billentyűzetet vagy játékirányítókat is lehet kapcsolni hozzá. A tízcolos, HD-felbontású érintőképernyővel szerelt Edge-hez a képernyő két oldalára helyezett irányítókat tartalmazó dokkolóegységet, dokkolható billentyűzetet és extra akkumulátorcsomagot is lehet majd venni, ha az év második felében megjelenik. A fenti két gamer hardver megjelenése jól jelzi, hogy hamarosan a teljes értékű 3D-s játékok is beköltöznek a táblák világába, retteghetnek a zsebkonzolok gyártói.

Az idén már nem túl izgalmas az olcsó tablet

Több új olcsó táblagéppel is bővül az idei kínálat. Az Acer Iconia B1 nevű tabletjével kifejezetten a kezdő felhasználókat célozza. Ez a modell nem kínál túl fejlett hardvert, de cserébe csupán 45 ezer forintnak megfelelő összegért lehet majd hazavinni a legolcsóbb változatot.

Forrás: Acer
Alapfunkciókra bőven elég az olcsó Acer Iconia B1 tudása

Ez a kétmagos, 1,2 gigahertzes processzor mellett egy hétcolos, 1024x600 pixeles felbontású érintőképernyőt és 8 gigabájtos háttértárat kínál, és a legújabb Android rendszert futtatja. Ha valaki csak filmek vagy a YouTube nézegetéséhez, hírolvasáshoz vagy facebookozás céljára szeretne táblagépet, annak ez a felszereltség is elegendő, ráadásul a beépített GPS révén navigációra is alkalmas.

Windows 8-as táblából is lesz olcsó

Olcsó androidos modellek már tavaly is elérhetők voltak, az első viszonylag jutányos árú Windows 8-as készülék a Dell kínálatában jelenik meg. A korábban bemutatott Latitude 10 táblagép Essentials jelzésű kiadásának ára ötszáz dollár (110-120 ezer forint) lesz, ami megegyezik a tízcolos iPad wifis változatáéval. A készülék gyakorlatilag a netbook utódjának tekinthető teljesítményét tekintve, tömege pedig nagyjából megegyezik a Retina-képernyős iPadével, tehát még könnyebb lesz a táskában hurcolni.

Forrás: dell.com
Az első olcsó Windows 8-as tábla lesz a Dell Latitude 10 Essentials gépe

A masinában kétmagos Intel Atom processzor dolgozik 1,8 gigahertzes órajelen. Az érintőképernyő mérete 10,1 col, amelyet a sérülésektől Gorilla-üveg óv. A tableten a Windows 8 számítógépes, tehát régi programok futtatására is alkalmas verziója fut, így például Office-t vagy Photoshopot is ugyanúgy lehet telepíteni, mint egy laptopra. Az olcsóbb változat 32 gigabájtos háttértárat tartalmaz, ám ennek nagyjából a felét lefoglalja a rendszer. A Dell tabletjét USB-csatlakozóval és SD-kártyahellyel is felszerelik, és további csatlakozókat tartalmazó dokkoló is elérhető lesz hozzá.

Az asztali gépből is táblát csinál az Asus

Nehéz nem értetlenül állni az Asus többszörösen is hibrid modellje, a Transformer AiO előtt. A tajvani gyártó új készülékén ugyanis nem csak Android 4.1, hanem Windows 8 is fut, a két rendszer között bármikor váltani lehet a tablet oldalán lévő gombbal. Az AiO márkajelzés az "all in one" kifejezés rövidítése, a gép ugyanis nem csupán egy tablet, egy asztali dokkolóba helyezve egy iMachez hasonló számítógépként lehet használni. Képernyőjének mérete ugyanis 18,5 colos, vagyis még egy tipikus laptopnál is nagyobb munkafelületet biztosít full-HD-s felbontás mellett.

Míg a táblagép részegységben egy Tegra 3-as mobil lapka futtatja az Androidot, a dokkoló maga Core i3, i5 vagy i7-es Intel processzort és egy terabájtos merevlemezt is tartalmaz, a PC-s játékok futtatásáról Nvidia grafikus lapka gondoskodik. Bár ezzel a megoldással egyetlen eszközt lehet munkára és szórakozásra is használni, egy 18,5 colos óriási tabletet még a lakásban sem biztos, hogy praktikus hurcolni. A levehető táblagép mintegy két és fél kilót nyom a mérlegen, így nehéz elképzelni, hogy kézben vagy ölben tartani kényelmes lenne.

Forrás: gadgets.ndtv.com
A képernyő egyben hatalmas tablet is az Asus Transformer AiO-n

Az ugyanakkor jó ötlet, hogy az AiO táblagépe vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képes kommunikálni a PC-t tartalmazó dokkolóegységgel tíz-tizenkét méteres távolságig. Így például a gépet a másik szobába áthurcolva is tovább lehet használni a Windowst, nem kötelező a korlátozott funkciókat nyújtó Androidnál maradni. Az univerzális gép az amerikai boltokban márciustól lesz kapható, ott nettó 270 ezer forintnak megfelelő áron lehet majd megvenni a legolcsóbb felszereltségű verzióját

A főnök laptopja is tablet lesz

Az IBM, majd a Lenovo a ThinkPad márkanév alatt a legjobb üzleti noteszgépeket árusította, bár mostanra a kínálat olcsóbb, otthonra szánt típusokkal is bővült. A ThinkPad Helix nevű új univerzális készülék egy olyan táblagép, amelyet egy billentyűzetet és tapipadot tartalmazó egységbe helyezve ultravékony laptoppá lehet alakítani.

Forrás: leonovo.com
A kompakt üzleti laptop egyben táblagépként is bevethető

A készüléket az Intel Core i3-astól az i7-es lapkákig lehet felszerelni, 11,6 colos érintőképernyője full-HD felbontású, és a Windows 8 teljes értékű verziója fut rajta, egy töltéssel, akkumulátorról akár tíz órán át is. A februárban boltokba kerülő modellt beépített 3G és 4G modemmel felszerelve is meg lehet rendelni februári premierjét követően. Az ára azonban az üzleti szegmenshez igazodik: a legolcsóbb felszereltségért is elkérnek ezerötszáz dollárt, vagyis több mint háromszázezer forintot.

A százdolláros laptopból is tábla lesz

Néhány éve kipróbáltuk az igazából nem túl jól sikerült százdolláros laptopot, amely nem is igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket - többek között azért, mert nem is sikerült ilyen olcsón előállítani. A CES-en azonban bemutatkozott az utódjául szánt modell, az XO Tablet. Ezt a készüléket olyan szegény országokba szánják, ahol még az áramszolgáltatás sem feltétlenül folyamatos. Ehhez illeszkedve a 8 colos táblagép hardverje kis fogyasztású, ám nem olyan nevetségesen kicsi a teljesítménye, mint az elődjéé.

Forrás: olpc
A szegény országok gyerekeinek szánt olcsó gép is táblává alakul

A készülék kétmagos mobillapkával, 8 gigabájt tárhellyel, memóriakártya-foglalattal, USB-vel és beépített kamerákkal rendelkezik, képernyője pedig 1024x600 pixeles felbontású. A korábbi, saját fejlesztésű szoftver helyett az Androidra építik majd a gyerekek oktatását célzó applikációkat. A gyereklaptop mögött álló alapítvány a táblagép mellett továbbra is fejleszt egy olyan modellt, amely laptopként is használható, mivel fizikai billentyűzettel is rendelkezik.