Évek óta először fogyott kevesebb PC

Vágólapra másolva!
Több mint öt év után tavaly karácsonykor először csökkent a személyi számítógépek eladása az IDC elemzőcég szerint. Az eladások csökkenését az okozza, hogy az emberek közül sokan inkább táblagépet és okostelefont vásároltak maguknak, vagy szeretteiknek.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a 2012-es év számos nagy PC-gyártó, így a HP, a Lenovo és a Dell számára sem alakult jól, mivel több mint egy évtized után tavaly könyvelhettek el éves szintű csökkenést a laptopok és asztali számítógépek eladásaiban. A tavalyi karácsony sem sikerült a legjobban a PC-gyártók számára, mivel az év utolsó negyedévében világszerte csak 89,8 millió darab gépet adtak el, ami 6,4 százalékkal kevesebb a 2011-es eladásoknál. A teljes tavalyi év folyamán összesen 352 millió darab személyi számítógép talált gazdára, ami 3,2 százalékkal marad alatta a megelőző év eredményeinek.

Ez azért is kínos, mert tavaly októberben jelent meg a legújabb, nyolcas Windows: korábban egy-egy friss verzió a Microsoft operációs rendszeréből az eladások gyarapodását eredményezte. Tavaly karácsonyra azonban széles körben csak a már nem túl izgalmasnak ható hagyományos laptopokra volt elérhető az új szoftver, izgalmas, például táblagépként is bevethető készülékek csak az idén érkeznek a Windows 8-cal nagyobb választékban.

Az IDC amerikai elemzőcég az idei évre további 2,8 százalékos csökkenést jósol a személyi számítógépek eladásaiban. A legtöbb, mintegy 58,1 millió darab PC-t világszerte tavaly a HP adta el, a második helyen a Lenovo áll 52,4 milliós darabszámmal, a Dell pedig a harmadik helyre futott be 38,7 millió darabos eladásaival.