Rácsodálkozott az internetre a szabaduló rab

michael santos
Vágólapra másolva!
Michael Santos egykori drogkereskedő 1987-től egészen 2012-ig a rácsok mögött volt: szabadulását követően a féltégla, csak hívásokra alkalmas mobilról iPhone-ra, a negyven megabájtos IBM PC-ről a MacBook Próra váltott. Negyed évszázad hátránnyal még az Apple termékeit sem könnyű használni - osztotta meg tapasztalatait az olvasókkal a Gizmodo kütyüblogon.
Vágólapra másolva!

A börtönbüntetése alatt az amerikai büntetésvégrehajtási rendszer megreformálásának egyeik élharcosává váló, könyveket is író Michael Santos visszaemlékezései szerint. Akkortájt még az Egyesült Államokban sem volt nagy választék a mobiltelefonokból. A Motorola cég által gyártott, féltégla méretű készüléket lehetett megvásárolni, amely kizárólag hívásokra volt alkalmas, az SMS-funkció teljes egészében hiányzott belőle.

Aki féltégláról rögtön iPhone-ra vált

Huszonöt évvel ezelőtti börtönbe vonulásakor még Santosnak is csak egy olyan egyszerű csipogója volt, amely csak felhívandó telefonszámokat volt képes megjeleníteni, szöveges üzeneteket nem. Michael Santos számára sokkoló lehetett a változás, mivel a szabadulását követő héten rögtön egy iPhone 4S okostelefon tulajdonosává vált.

Az egykori drogkereskedő képezte magát a rácsok mögött, tanulmányai során pedig tudomása volt a technológia fejlődéséről, de a gyakorlatban sosem volt alkalma például internetezni vagy egy modern mobiltelefont használni. Saját bevallása szerint szabadulása előtt egyáltalán nem értette, hogy mit értenek az emberek böngésző alatt. Bár végül felesége elmagyarázta neki, hogy az egy olyan program, amelyekkel az interneten lehet böngészni, ezzel sem sokkal került közelebb a megoldáshoz.

Negyed évszázad után egy Mac sem elég egyszerű

Visszaemlékezései szerint Santosnak már a nyolcvanas években is volt egy IBM gyártmányú, negyven megabájtos merevlemezzel PC-je, amelyen még DOS futott, amellyel nem igazán tudott boldogulni, és rengeteget szenvedett a géphez kapcsolt mátrixnyomtatóval is, amely sokszor begyűrte a papírt.

Bár felesége Windowst használ, Santos az újságokból szerzett benyomásai alapján látatlanban is az Apple számítógépei mellett tette le a voksát. Mivel azonban a férfi felesége Microsoft termékeket használ, nem tud segíteni a Mac használatában, amely ezért sok gondot okoz a teljesen rutintalan felhasználónak számító Santosnak. Még egy olyan egyszerű feladat, mint egy e-mail megírása sem megy zökkenőmentesen, de a legnagyobb kényelmetlenséget a különböző szolgáltatásokhoz tartozó jelszavak megjegyzése okozza az egykori drogkereskedőnek. Azt ugyanis már a kiberbűnözésért lecsukott egykori rabtársaitól megtanulta, hogy nem szabad minden szájton ugyanazt a jelszót használni - írja a Gizmodón.