Vágólapra másolva!
Egy új chipnek hála a világ legjobb hordozható játékgépe várható az Nvidiától, miközben a Lenovo asztal méretű tabletje a papírból készült társasjátékokat válthatja le. Nemsokára megérkezik az őrjáratra is programozható játék drón, illetve a Lego felokosított robotszettje is. Ezek a high-tech játékok várhatók 2013-ban.
Vágólapra másolva!

Az év közepén kerülhet a boltokba a grafikus gyorsítóiról és mobilchipjeiről ismert Nvidia Project Shield ("páncélprojekt") nevet viselő, első mobil játékgépe. A társaság az új kütyüt a világ legnagyobb technológiai kiállítása, a CES megnyitója előtti hétvégén mutatta be.

A legjobb hurcolós konzol lehet

A kütyü leginkább egy Xbox-irányítóra hasonlít, amelynek egyik oldalára egy képernyőt ragasztottak. A bemutató alapján ergonomikus fogása lehet, így valószínűleg jóval kényelmesebben lehet játszani rajta, mint mondjuk egy iPaden. A beépített multitouch érintőképernyő mérete 5 col, felbontása 1280x720 pixel, ami mai mércével is elég jó minőséget jelent. A készülék Android operációs rendszert, illetve az erre megjelenő játékokat tud futtatni. Ugyanakkor a konzolt - egy megfelelő hardverrel szerelt számítógép közelében - arra is lehet használni, hogy a PC-n futó játékot a saját vezérlőjével és képernyőjén játsszák a felhasználók.

Forrás: nividia.com
Forrás: nividia.com

Szuper grafikájú mobiljátékokat hoz a Project Shield

A kütyüt HDMI-kimenettel és memóriakártyás bővítési lehetőséggel is felvértezik, és az androidos alapokból adódóan filmeket is lehet rajta nézni - a Shield beépített hangszórói elvileg jobbak lesznek, mint egy tabletéi, de gyakorlatilag bármilyen táblagépes applikáció futtatására lehetőség van. A Project Shield első példányai az Nvidia tervei szerint az év második negyedévében a boltokba kerülnek - az USA-ban és Kanadában -, de az elsősorban gamereknek fejlesztett kütyü ára még nem ismert.

Az eddigi leggyorsabb mobilchip

A Project Shield nem csupán egy újracsomagolt okostelefon vagy bélyegnyi kijelzővel felszerelt tablet lesz. A cég kifejlesztette hozzá a világ leggyorsabb mobilprocesszorát, a Tegra 4-et. Ennek a chipnek az elődjei okostelefonokban és táblagépekben teljesítenek szolgálatot. A csúcs okostelefonok szinte mindegyikében ilyen chip található, de a frissen megjelent Ouya androidos konzol gyártói is ezt választották a rendszer lelkének. Az új verzió akár laptopokban is képes lesz helytállni.

Forrás: nividia.com
Forrás: nividia.com

Gyakorlatilag tabletként is használható

Az Nvidia szerint jelenleg a Tegra 4-es a legnagyobb teljesítményű lapka a hagyományos noteszgépeknél kisebb eszközök piacán. A lapkában négy darab számítási egység található, amely egy kis fogyasztású ötödik maggal egészül ki, amely akkor aktiválódik, ha nincs szükség extra teljesítményre, cserébe kevésbé meríti az akkumulátort. Ezek a magok összesen hetvenkét grafikus gyorsító egységgel egészülnek ki, így a Tegra 4 kiemelkedő minőségben képes játékokat futtatni, viszont csak feleannyit fogyaszt, mint a Tegra 3-as elődje, amelyet például a Nexus 7 táblagép is használ. A Tegra 4 megjelenésével természetesen más táblagépek is alkalmassá válnak látványosabb grafikájú játékok futtatására.

Asztalnyi tableten zajlik a jövő társasjátéka

Huszonhét colos, vagyis nagyjából egy tévével megegyező méretű, érintőképernyős számítógépet dob piacra a Lenovo hamarosan, Horizon márkanéven. A nagy teljesítményű Intel processzorral és Windows 8-cal rendelhető készülék gyakorlatilag egy asztali PC, ám beépített telepéről kétórás akkumulátoros üzemre is képes - ez legfeljebb néhány prezentáció megtekintésére vagy a napi hírek elolvasására elegendő. Bár egy ilyen hatalmas táblagépet senki sem szívesen hurcolna magával, a gyártó guruló állványt is tervez hozzá, amelyen az eszköz a tervezői szerint mobilissá válik. A Horizont úgy tervezték, hogy bármikor könnyedén le lehessen fektetni az asztalra, ilyen üzemmódban pedig különböző szórakoztató alkalmazások, például letölthető virtuális társas- és egyéb játékok futtatására is képes.

Forrás: Lenovo
Forrás: Lenovo

Tévészerűen állítva, de fektetve is működik a Lenovo Horizon

Az eszköz képernyője egyszerre tíz ujj mozgásának követésére is alkalmas, de az alapcsomagjában digitális dobókocka és az érintőpanelre helyezhető ütők és irányítók is helyet kapnak. Miért van szükség digitális dobókockára? Mert így nem kell manuálisan vezetnie a játékosnak, hogy hányat dobott, a szerkezet vezeték nélkül továbbítja a gépen futó játéknak az eredményt. A Lenovo Horizont az Egyesült Államokban nyáron kezdik árulni, ahol legolcsóbb kiépítésében nettó 1700 dollárba, vagyis mintegy 380 ezer forintba kerül majd.

Még okosabbak lesznek a Lego robotjai

A Lego cég EV3 márkajelzéssel dobja piacra legújabb, harmadik generációs Mindstorms robotjait, amelyek a 2009-ben frissült modellsorozatot váltják le. Az év második felében megjelenő új szériát a Lego-robotok programozásával foglalkozó hobbisták és tanárok tapasztalatai nyomán fejlesztette tovább a gyártó.

Forrás: Lego
Forrás: Lego

Az iPodra hasonlító egység, az EV3 nevű vezérlő

Az új robotlegók alapjául szolgáló, leginkább egy nagy iPodra hasonlító EV3 egység fejlettebb szoftvert, USB-csatlakozási lehetőséget, valamint SD-kártya-bemenetet és hangszórót is kapott. A vezérlést végző egység emellett Bluetoothon, wifin is tud kommunikálni, és az új szériát már a számítógép mellett Androidot vagy iOS-t futtató okostelefonról, táblagépről is lehet távirányítani, illetve programozni.

Az új sorozat visszafelé kompatibilis a korábban gyártott modell alkatrészeivel, de többek közt hatékonyabb színérzékelő szenzor jár majd hozzá. A CNet amerikai technológiai hírportál értesülései szerint az új modell esetében a motorok, szenzorok és más kiegészítők használata is egyszerűbb lesz, nem igényel kalibrációt. Az új Mindstorm alapcsomag tizenhét különböző robot összeállításához tartalmaz majd instrukciókat, de a felhasználók maguk is építhetnek saját gépeket, akár több EV3-egységet összekötve is.

Járőrözni is tud a játék drón

Új verzió érkezik az idén a korábban már az [origo]-n is bemutatott, civil használatra szánt, táblagépről távirányítható Parrot drónból. Bár high-tech kukkolásra a tavalyelőtt piacra dobott modell is alkalmas volt, most egy külön csatlakoztatható, műholdas navigációval is felszerelt "fekete dobozt" is piacra dobnak hozzá.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A távirányítós kvadrokopterhez csatolható egység négy gigabájtos memóriájában képes a berepüléseket videón rögzíteni. Mivel GPS-szel is felszerelték, a bejárt útvonalról is pontos adatokat tud begyűjteni, ezenkívül előzetesen be lehet programozni a járművet egy-egy útvonal bejárására. A játék drónt gyártó Parrot kiad a termékhez egy új, nagyobb kapacitású akkumulátort is, amellyel a maximális repülési ideje 18 percre nő. Ez még mindig nem túl sok, de látványos amatőr videók elkészítéséhez így is elegendő. A drón tavaly megjelent 2.0-s változata már HD-felbontású videót képes rögzíteni, és a távirányításra használt táblagéptől akár ötvenméteres távolságra is elrepülhet.