PC-vé alakítja a telefont a mobil Ubuntu

ubuntu telefon
Vágólapra másolva!
Az Androidot futtató okostelefonokra szánja saját mobilszoftverét az Ubuntu Linux fejlesztője. A cég jövőre már eleve Ubuntut futtató, gyakorlatilag teljes értékű számítógépként bevethető készülékekkel csábítaná a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Bár a kifejezetten okostelefonokra szánt Ubuntu for Phones szoftvert használó készülékek megjelenése leghamarabb jövőre várható, bizonyos androidos mobilokhoz már korábban elérhető lesz a szoftver manuális telepítésre. Az Ubuntu közlése szerint elsőként a tavalyelőtt piacra dobott, referenciakészüléknek számító Samsung Galaxy Nexus mobilok tulajdonosainak lesz módjuk arra, hogy az Androidos a mobil Ubuntura cseréljék le.

PC-vé alakítja a telefont a mobil Ubuntu

Miért cserélné le bárki az Androidot más szoftverre? A Canonical cég vezetője, Mark Shuttleworth szerint azért, mert a mobil Ubuntu lehetővé tenné számukra, hogy egy monitorra vagy tévére, illetve billentyűzethez kapcsolt dokkolón keresztül a készüléket a felhasználók teljes értékű számítógépként használják, akár szöveget szerkesszenek, internetezzenek, vagy filmeket nézzenek azon.

Forrás: Canonical
PC-nyi erőforrással rendelkeznek a jobb okostelefonok

Bár az asztali PC-k és laptopok többségén Windows fut, az amerikai Canonical cég Ubuntu nevű operációs rendszere felhasználóbarát felépítése miatt az átlagemberek körében a legnépszerűbb Linuxnak számít.

Shuttleworth beismerte, hogy az Ubuntu telefonra való feltelepítésének lehetősége első körben csak a geek felhasználókat érdekli majd, az ubuntus telefonok szerinte később egy átlagember számára is vonzóvá válhatnak. A Canonical vezetője a BBC-nek elmondta, hogy jelenleg az okostelefonok már képesek egy alsó kategóriás laptop teljesítményét nyújtani, ami számtlaan lehetőséget rejt.

Egybeolvad a tablet, a laptop és az okostelefon

Az Ubuntut fejlesztő társaság első embere szerint a következő években a laptop, a táblagép és az okostelefon egyetlen közös eszközzé alakul majd át, a versenyt pedig az nyeri meg az it-ipar jelenlegi nagyágyúi közül, aki elsőként képes egy jól használható, univerzális eszköttel előrukkolni. A mobilos Ubuntu első példányait a jövő héten megnyíló, Las Vegas-i CES kiállíáson már kiállítja a cég.

Az Ubuntu PC-s változatát becsléseik szerint jelenleg húszmilió számítógépen használják. A mobil kiadás alapjai jelentős mértékben megegyeznek az Androidéval, ezért a Google szoftverére írt alkalmazásokat a fejlesztőknek egyszerű lesz átültetnie Ubuntura. Emellett az illesztőprogramok is kompatibilisek lesznek az Androidon használatoksakkal - ígérik. Az Ubuntu egyébként már évek óta rendelkezik saját alkalmazásbolttal, bár ebben többnyire nem telefonokra, hanem számítógépekre optimalizált szoftverek találhatóak meg.