Nagy bukás lehet a Samsung csodaórája

Samsung Galaxy Gear okosóra, Érdeklődők vizsgálják a Samsung okosóráját annak bemutatóján a New York-i Times Square-en
Vágólapra másolva!
A Galaxy Geart kedvezően fogadta a világsajtó, pedig sok hiányossága is van. Gyengéit és erényeit is összegyűjtöttük.
Vágólapra másolva!

Bár elég jelentős újdonságot képvisel, a Galaxy Geart a gyártó új tepsimobiljával, a Galaxy Note 3-mal együtt mutatta be szerdán. Erre nyilván azért volt szükség, mert az intelligens funkciókkal ellátott karóra önmagában csak korlátozottan használható: a pontos időn kívül stopperként működik, és fotózni lehet vele. Ugyanakkor az óra nem használható univerzálisan bármilyen okostelefonnal, még az androidos modellek közül is csak néhány drágább Samsung típussal (Galaxy S4, S3, Note 2) működik együtt.

Másfél méter a hatótávja

A Wired beszámolójából kiderül, hogy a Samsung okosórája másfél méteres távolságig képes kommunikálni az okosmobillal, ami azt jelenti, hogy ha az asztalon hagyott telefon mellől tulajdonosa átül egy fotelbe, a két eszköz még egy szobán belül sem képes kommunikálni.

A Samsung Galaxy Gear okosóra Forrás: AFP/John MacDougall

Egy másik tesztből kiderül, hogy a jelenlegi etalonnak számító - a Galaxy Gear árának felébe kerülő - Pebble okosóránál ugyan vaskosabb a Samsung terméke, de sem súlya, sem méretei nem teszik kényelmetlenné a viselését. Valószínűleg sokat gondolkodhattak a tervezők azon, hogy miként lehetne elérni, hogy az okosórán való telefonálás ne tűnjön nevetségesnek: a megoldás végül a szíj csattjába épített mikrofon és hangszóró lett.

Ezen kívül a szíjba még egy digitális kamerát is beépítettek, ami azt jelenti, hogy az óraszíjban végig drótok futnak, pedig egy karóra esetében ez szokott a leghamarabb tönkremenni, hiszen a használat során könnyen beakadhat bármibe. Azt még nem lehet tudni, hogy egyáltalán vízálló-e az óra.

Nem elég kiforrott még

Nem tartják egészen kiforrottnak a Samsung okosóráját az Engadget kütyüblog munkatársai sem, akik kiemelték, hogy videóból legfeljebb tíz másodperc hosszúságút tud rögzíteni az óra, a fotókat pedig saját képernyőjén csak gyatra minőségben lehet visszanézni - bár erre a táskában vagy zsebben lapuló okostelefon eleve alkalmasabb.

Telefon nélkül korlátozottan használható Forrás: AFP/Getty Images for Samsung/Stephen Lovekin

Ennél nagyobb probléma szerintük, hogy a mini érintőképernyőn megjelenő menü egyelőre nem elég fürge, a hangos parancsok használata előtt pedig előbb mindig meg kell nyomni az oldalsó nyomógombot, nem elég csupán beszélni az órához. Bár a premier napjára már hetvenféle applikáció lesz elérhető az órára, ezekből egyszerre legfeljebb tizet telepíthet fel a tulajdonos, ha új appra vágyik, egy régit le kell törölni.

Akarunk még egy kütyüt naponta tölteni?

A Galaxy Gear belsejében egy 800 megahertzes processzor működik fél gigabájt memóriával és csupán négy gigabájtos háttértárral kiegészülve: ez a felszereltség egy két évvel ezelőtti olcsó androidos készülékének felel meg.

Samsung Galaxy Gear okosóra, A Samsung okosórának bemutatója a New York-i Times Square-en Forrás: AFP/John MacDougall

Persze itt a méret sokkal kisebb, nem csoda, hogy csupán egy 315 milliamperórás akkumulátor fért el a gépházban, a két colnál is kisebb képernyő alatt. Ez nagyjából a negyede egy normál méretű okostelefonba szerelt akkunak, így nem csoda, hogy a Geart még a Samsung javaslata alapján is érdemes minden este feltölteni. A rivális olcsóbb, de butább Pebble-t elég egy-másfél hetente.

Butább, de ésszerűbb a rivális

Már a Samsung okosórájának bejelentésével párhuzamosan egy vonzóbb riválist is bejelentettek jóval kisebb fanfárral. A Qualcomm lapkagyártó cég Toq nevű okosórájából ugyan csak néhány tízezer prototípus készül, de az alapját képező technológiát más gyártók is átvehetik.

A Toq gyártója szerint átlagos használat mellett öt, de még intenzív használat mellett is legalább három napot kibír egyetlen töltéssel. Ezt a karórát speciális, az e-könyv-olvasókéhoz hasonló, minimális energiát fogyasztó képernyővel szerelik fel, ami napsütésben is tökéletesen látható. Ez színes, és akár videolejátszására is alkalmas, bár sötétben csak a háttérvilágítás manuális bekapcsolásával lehet látni tartalmát.

A Qualcomm Toq okosóra butább, de öt napig is bírja egy töltéssel Forrás: Qualcomm

A Qualcomm fejlesztésében egy csupán kétszáz megahertzes processzor működik, az óra pedig a cég saját fejlesztésű operációs rendszerét futtatja, így egyelőre extra appok futtatására nem alkalmas, csupán olyan alapfunkciókat lehet elérni rajta keresztül, mint a hívás, az üzenetek, vagy a zenelejátszás, míg a Gearhez már a premier napjára elérhető lesz rengeteg alkalmazás, és beszédfelismerő funkció is. Ez az okosóra bármilyen Android 4.0-s vagy újabb készülékkel együttműködik, hamarosan pedig az iPhone-nal is használhatóvá teszik.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!