Vágólapra másolva!
Már egyszerűbb akadálypályákon is keresztül tudják navigálni a pilóták az agyhullámokkal vezérelt helikoptert.
Vágólapra másolva!

Évek óta fejlesztik a Minnesotai Egyetem kutatói azt a rendszert, amelynek segítségével akár egy távirányítós kvadrokoptert is lehet gondolatokkal irányítani. A fejlesztés most ért el abba a szakaszba, hogy a pilóták egy bonyolult akadálypályán is képesek keresztülvezetni a helikoptert. Gondolattal vezérelt eszközök már eddig is készültek, ám a kísérletek legtöbbjében még valamilyen implantátumot alkalmaztak ahhoz, hogy a bonyolult mozgásokhoz tartozó agyhullámokat értelmezni tudják.

Gondolatvezérelt drón, a Minnesotai Egyetem kísérlete Forrás: YouTube/University of Minnesota

Az amerikai kutatóknak sikerült elektroencefalográf (EEG) segítségével implantátum nékül, csupán egy sapkával megoldani a "gondolatátvitelt". Az agy elektromos aktivitása változik az egyes cselekvéseknél, így a mozgásnál is, ami jelenleg a legkönnyebben elkülöníthető elektromos tevékenység az agyban. A pilóták kezük ökölbeszorításával irányíthatják a gépet, ami az ökölbeszorított kéz irányába fordul, ha mindekét kéz megfeszül, akkor emelkedik, nyugalmi állapotban pedig süllyed. Az agyhullámokat olvasó sisak egy számítógép felé közvetíti az agyhullámokat, ami azokat lefordítva wifin keresztül küldi parancsként a helikopterhez a gondolatokat.

A távlati cél természetesen a kerekes székek vagy mesterséges végtagok mozgatása, ami sokat segíthet a mozgáskorlátozottak rehabilitálásában. Az orvosi vagy éppen kibernetikai felhasználás mellett már más területeken is kísérleteznek a gondolatolvasással. Egy chilei cég egyenesen azt a célt tűzte maga elé, hogy az EEG technológiát a 3D nyomtatással ötvözze, lehetővé téve, hogy a felhasználók kinyomtassák, amire gondolnak.




A tudományos kísérletek mellett az EEG-t a művészek is használják, a katalán Popmeu Fabra Egyetem hallgatóinak zenekara például gondolatokkal vezérli hangszereit. A Multimodal Brain Orchestra tagjainak nem csupán agyi aktivitását, de szívritumsát is felhasználják a zenei művek előadásában, amiben két karmester is segíti a zenekart, egyikük a ritmusért felel, míg masikuk az érzelmeket instruálja.