Vágólapra másolva!
Univerzális SIM-kártyát és a percdíjak között válogató alkalmazást fejleszt egy izraeli cég. A Cell Buddy szolgáltatásával gyakorlatilag megszűnik a roamingdíj. Hátrány: csak kártyafüggetlen okostelefonokkal működik.
Vágólapra másolva!

Rómában úgy, mint a rómaiak – ezt a mondást ülteti át a gyakorlatba a Cell Buddy izraeli startup cég, amelyik azt ígéri, hogy univerzális SIM-kártyával és egy alkalmazással az okostelefonokat külföldön mindig a helyi tarifával lehet használni. Utazás közben a felhasználó több hívás- és adatdíjcsomag között választhat, attól függően, hogy melyik országban jár.

A gyakorlatban úgy néz ki a folyamat, hogy a felhasználó például landol az olasz fővárosban, a telefonjában már ott van az univerzális SIM. Bekapcsolás után elindítja a Cell Buddy appját, és kiválasztja a neki tetsző díjcsomagot a négy olasz mobilszolgáltató valamelyikénél. A megoldás viszont csak kártyafüggetlen készülékeken működik, a jellemzően két éves hűségszerződéssel vásárolt készülékek nem ilyenek.

A roaming-telefonhasználat hatalmas üzlet, az egész mobiltelefon-iparágnak körülbelül 50 milliárd dolláros hasznot hajt évente. A Cell Buddy viszont nem a telefonhasználat díjából részesedne, hanem közvetítőként lépne fel a szolgáltatók és a telefonjukat külföldön használók között. A SIM és az alkalmazás viszont fizetős, a cég napi 5, vagy évi 60 dolláros díjat tervez szedni. A SIM-kártya tesztelése az utolsó szakaszban jár. A szolgáltatás 2014-től lesz elérhető, de előbb az üzleti felhasználók számára, hiszen egy multinacionális cégnek nem mindegy, hogy a sokat utazó alkalmazottai mekkora telefonszámlát generálnak.