Kínai hackertámadás érte a magyar Külügyminisztériumot

Vágólapra másolva!
Kínai hackerek törtek be a magyar Külügyminisztérium számítógépes rendszerébe a New York Times szerint. Több más európai ország külügye is áldozatul esett a támadásnak. A hackerek Carla Bruni, Sarkozy francia elnök feleségének meztelen fotóit ígérve csaltak lépre gyanútlan felhasználókat, így jutottak be a rendszerekbe. A magyar Külügy nem foglalkozik az esettel.
Vágólapra másolva!

Különböző európai országok, köztük Magyarország Külügyminisztériumának számítógépes rendszerébe is betörtek kínai hackerek – írja a New York Times nemzetközi kiadása. A lap a kaliforniai Fireeye kiberbiztonsági cég jelentésére hivatkozik.

E jelentés szerint Magyarország mellett Csehország, Portugália, Bulgária és Lettország külügyminisztériumait is érintő kibertámadások 2010-ben kezdődtek, és jelenleg is folynak. Az nem állapítható meg, hogy a támadások a kínai kormányhoz köthetők-e, csak az, hogy kínaiak az elkövetők. A New York Times szerint mindenesetre a kínai kormány felelőssé tehető korábbi hasonló támadásokért, legalábbis amerikai biztonsági szakértők szerint.

Pucér fotó volt a csali

A Fireeye nem derített fényt arra, hogy pontosan milyen információkhoz juthattak a hackerek, de az biztos, hogy feltérképezték célpontjaik számítógépes rendszereit, és olyan felhasználók után kutattak, akiken keresztül fontos célpontok számítógépeihez tudnak hozzáférni. Ezt úgy állapították meg a cég kutatói, hogy augusztusban egy hétre sikerült feltörniük a kínai csoport 23 szerverének egyikét, amelyen keresztül figyelemmel kísérték tevékenységüket.

A támadók a New York Times szerint egy viszonylag egyszerű módját választották a rendszerekbe való behatolásnak: e-mailben egy linket küldtek áldozataiknak, azt állítva, hogy a kattintás után meztelen fotókat láthatnak majd Carla Bruni-Sarkozyről (Nicolas Sarkozy volt francia elnök modellként és énekesnőként is ismert feleségéről). Amint az átvert személyek a linkre kattintottak, a hackerek hozzáférést nyertek a gépükhöz. Ősszel a támadók taktikát váltottak, és a meztelen fotók helyett a Szíriával szemben tervezett amerikai katonai csapással kapcsolatos információk ígéretével verték át célpontjaikat.

Legalább 21 célpont

A Fireeye nyomozásának egyik vezetője szerint a most feltárt támadások célzott akciók voltak, amelyek kifejezetten külügyminisztériumokat érintettek. Az ismeretlen kínai csoport a jelentés szerint legalább 21 célpontot tört fel. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy ennél jóval nagyobb a kutatók által Ke3Chang névre keresztelt akcióban megfertőzött gépek száma.

A kínaiak azért akarnak hozzáférni a külügyminisztériumok rendszereihez, hogy kereskedelmi információkat szerezzenek, illetve elolvashassák, hogy mit gondolnak a külföldi diplomaták a japánokról és az amerikaiakról (Kína két fő diplomáciai ellenfeléről) – mondta a lapnak James A. Lewis, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kutatója.

Rob Bachwald, a Fireeye kutatási igazgatója szerint korábban feltárt akciókban a kínai hackerek Kínával kapcsolatos jelentéseket is elloptak külügyminisztériumoktól és kutatóintézetektől.

A kínai külügyminisztérium nem reagált az ügyben a New York Times megkeresésére.

A magyar Külügyminisztérium sajtófőnöke, Kaleta Gábor a hírre annyit reagált az Origónak, hogy őket nem kereste meg a kérdéseivel aNew York Times. Egyébiránt pedig sajtóértesüléseket nem kommentálnak, tette hozzá.

Kövessen minket a Facebookon is!