Vágólapra másolva!
Itthon is elérhető a Spotify és a Skype alapítóinak ingyenzenés oldala, az Rdio. Komoly riválisokat kapott a Google és a Deezer.
Vágólapra másolva!

Csütörtök déltől Magyarországon is elérhetővé válik a külföldön már évek óta használható Spotify, amely az Apple iTunes, a Google Play Zene és a Deezer mellett a legnépszerűbb és legjobb internetes zeneszolgáltatás. A 2006-ban Svédországban alapított és azóta világméretűvé vált Spotify-on keresztül minden nagy és számos kisebb független kiadó által gondozott zene élvezhetően ingyen (reklámokkal) vagy előfizetéses konstrukcióban (reklámoktól mentesen).

A bejelentéssel párhuzamosan csütörtök hajnaltól a Skype internettelefon alkotóinak online zenei szolgáltatása, az Rdio is elérhetővé vált a magyar felhasználók számára – erről a szájt az előzetesen feliratkozókat e-mailben értesítette.

Kinek mennyi zenéje van?

Miben más a Spotify, mint a riválisok? A szolgáltató konkurenseihez hasonlóan minden nagy és számos kis kiadó által gondozott zenékből válogat, így biztosan mindenki megtalálja rajta a kedvenceit. A magyar piacra frissen belépő svéd szolgáltató húszmillió dalt kínál hallgatásra, hasonló számokat kínál az Rdio is, szemben a Google Play Zene durván tizennyolcmilliós katalógusával. A magyar piacon ugyancsak jelen lévő francia Deezer felhasználói harmincmillió dalból válogathatják ki a nekik tetszőket.

Spotify Forrás: [origo]

A zenefelfedező funkciók mindegyik szolgáltatás esetében nagyjából hasonlók, új zenéket a hallgatási szokásaink megismerésével ajánlanak a szolgáltatók, az algoritmus pedig annál jobban megismeri az ízlésünket, minél több zenét hallgatunk. Hangminőségben a három szolgáltatás nagyjából hasonló, legfeljebb 320 kilobites mintavételt használó mp3-hoz hasonló hangzást biztosítanak – ezt a Spotify esetében külön be kell állítani egy menüben, és csak a fizetős ügyfelek számára érhető el.

Mennyibe kerülnek?

A Spotify nemrégiben végrehajtott átalakításaival összhangban már a magyarok is csak ingyenes és előfizetős változat között választhatnak, előbbi esetben a zenék között időnként reklámokat kell hallgatni. Egyórányi zenehallgatásra nagyjából hárompercnyi hirdetés jut. Korábban az ingyenes hallgatás csak néhány hónapig volt korlátlanul elérhető, utána havi néhány órára korlátozták a hallgatást, de nemrég ez a szankciót eltörölte a szájt.

A Spotify ingyenes szolgáltatásait egyaránt lehet használni PC-ről vagy mobilról és táblagépről is. Az előfizetés egy hónapra ezerötszáz forint körüli összegbe kerül, de 5 euróban állapították meg, így az árfolyam alakulásának tükrében változhat. Ennyiért a felhasználók korlátlanul hallgathatnak zenét reklámok nélkül, az elérhető legjobb minőségben. Csak ekkor van lehetőség a dalok offline hallgatásra való áttöltésére okostelefonra vagy táblagépre – legfeljebb 3333 darab zeneszámot lehet így elraktározni, internetes aktiválást követően 30 napig tartó hallgatásra. Ennek lejárta után internetes aktiválás után újból elérhetők a zenék, ha van érvényes előfizetés.

A Verge hírportál szerint az Rdio számítógépes böngészőből elérhető, reklámmentes felületét fél éven át ingyenesen lehet kipróbálni, míg az offline hallgatást is biztosító mobilapplikáció esetén két hétig lehet tesztelni. A tesztidőszak lejárta után az Rdio havi 1050 forintért korlátlan PC-s zenehallgatást kínál, a mobilverzió elérése már havi 2100 forintba kerül. Létezik családi csomag is, ez két felhasználó számára teszi elérhetővé a PC-s és mobilos szolgáltatásokat havi 3780 forintért.

Rdio Forrás: [origo]

A Google Play Zene korlátlan hozzáférés esetében 30 napos ingyenes próbalehetőség áll rendelkezésre, ezt követően 1950 forintba kerül a szolgáltatás havonta, bár a korábban előfizetők 300 forinttal olcsóbban vehetik igénybe.

A Deezer három különböző csomagot kínál: az ingyenes csak számítógépekről hallgatható, reklámokkal támogatott szolgáltatást takar, ami egy hónap után havi maximum két óra hallgatásra korlátoz. A legolcsóbb fizetős “Premium” csomag havidíja 1049 forint: ezt is csak számítógépről lehet hallgatni, de nem tartalmaz hirdetéseket. Ha valaki táblagépre vagy okostelefonra is le szeretné tölteni offline hallgatásra a zenéket, a 2049 forintos “Premium+” csomagot kell választania.

A Spotify szolgáltatásait az androidos, iOS-es és windowsos mobilok mellett a régebbi, Symbian szoftvert használó félig okos telefonokról vagy az olcsó Firefox mobilról is el lehet érni, illetve bizonyos, itthon forgalmazott okostévékre is elérhető lesz a szolgáltatás új appokon keresztül. A Spotify honlapja és alkalmazásai egyelőre angol nyelven érhetők el, a magyarítás folyamatban van, elkészültének várható idejét még nem tudták megmondani a cég képviselői az Origónak. Az Rdio már eleve magyar felülettel fogadja a látogatókat, ez a szolgáltatás iOS-en, Androidon, Windows Phone-on és Blackberryn érhető el.