A nagyon olcsó laptop az idén is béna

Így kell ügyesen laptopot venni, illusztráció
Vágólapra másolva!
A százezer forintnál olcsóbb laptopok fapadosak, kicsit drágábban viszont már egészen jó gépet lehet venni.
Vágólapra másolva!

Nem fogadják elképesztő meglepetések azt, aki idén karácsonyra notebookot szeretne vásárolni magának. A hazai gépkínálat meglehetősen unalmas, ami vélhetően a nyugat-európainál szűkebb pénztárcáknak köszönhető.

Mitől nagyon olcsó egy laptop?

Az idén már nyolcvanezer forintért lehet vadonatúj laptopot vásárolni.Ennyibe kerül két év garanciával, 15,6 colos, HD-felbontású képernyővel és 500 gigabájtos merevlemezzel egy Toshiba Satellite C50D noteszgép alapfelszereltséggel. A laptopot már az új, USB 3.0-s csatlakozóval is felszerelik, bármikor könnyen a tévére köthető HDMI-n keresztül, és még webkamerát is tartalmaz.

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Mitől ilyen olcsó mégis? A gyártó ugyan kétmagos processzort szerelt a gépbe, ám az AMD egyik legolcsóbb, leglassabb alapmodelljét. Az E1-1200-as chip teljesítménye nagyjából feleakkora, mint egy néhány éves, de normál felszereltséggel vásárolt típusé. A nyolcvanezer forintos ár ráadásul csak 2 gigabájt memóriát tartalmaz, operációs rendszert pedig nem. Bár egy ilyen gépen akár Windows 7 vagy Windows 8 is futtatható, az további huszonötezer forintba kerül, bár kiváltható valamelyik ingyenes Linuxszal is. Esetleg lehet próbálkozni használt laptop vásárlásával, ehhez a tudnivalókat korábbi cikkünkben már összefoglaltuk.

150 ezer forint egy épkézláb laptop

A noteszgépek többségében jelenleg az Intel processzorait használják, ezek közül ma már egy Core i3-asnál fejletlenebb modellel nem érdemes laptopot venni. Az előbb említett Toshiba C50D-t akár ilyen lapkával, 4 gigabájt memóriával és előre telepített Windows 8.1 operációs rendszerrel is meg lehet venni, így azonban az ára már 150 ezer forintra emelkedik. A hasonló áron elérhető, i3-as konfigurációk ára nem tér el lényegesen a Toshibáétól.

Az alap Toshiba gép ára felszereltségtől függően tízezrekkel változhat Forrás: Toshiba

A következő minőségbeli ugrást azok a laptopok képviselik, amelyeket hibrid merevlemezzel szerelnek fel, ilyen például a Lenovo IdeaPad S410-es, ami 190 ezer forintba kerül, de hasonló áron más gyártók is kínálnak ilyen gépeket. Az ilyen meghajtóval szerelt laptopok esetében a forgó mágneslemezeket és mozgó fejet tartalmazó wincheszterre a memóriakártyákhoz hasonló, jóval gyorsabb működésű flashmemóriát is beépítenek. Ezen tárolódnak a legfontosabb fájlok, így például a Windows jelentős része is, ezért a számítógép bekapcsolása, a programok indulása jelentősen meggyorsul. Ehhez azonban nem árt, ha legalább 32 gigabájt flashmemória álljon rendelkezésre, az ennél kevesebbet tartalmazó megoldások hatékonysága jóval gyengébb.

SSD, a laptop Viagrája

Ma már nem lehet szupergyorsan reagáló otthoni számítógépet alkotni merevlemezzel: hiába a leggyorsabb processzor és grafikus gyorsító, ha a háttértár nem képes kellő gyorsasággal küldeni az adatokat. Egy ütős laptop tehát már SSD-meghajtóval van felszerelve: a gyors háttértár egyetlen komoly hátránya, hogy még mindig elég drága. Ahhoz viszont elég olcsó, hogy a meglévő notebookot turbózzuk fel vele.

Az SSD gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, halkabb is a merevlemeznél, de jóval drágább Forrás: Samsung

Míg merevlemezből ezer gigabájtosat 25 ezer forintért vehetünk egy laptophoz, SSD-ből ennyiért csak 128 gigabájt fér bele a keretbe. Ekkora adattároló egy céges géphez elegendő lehet, de egy otthoni laptopon hamar szűkössé válhat, hacsak nem menti gazdája minden filmjét és fotóját egy külső winchesterre. Ha valaki hajlandó erre, annak jó választás lehet a Fujitsu Lifebook UH552-es gépének 190 ezer forintos felszereltségű változata. Ebben az i3 lapka és a 4 gigabájt memória melett 128 gigabájtos SSD-meghajtót találunk. A képernyő 13,3 colos, a gép tömege pedig csak másfél kiló. Bár képernyőmérettől - 11 vagy 13,3 col - függően 310-350 ezer forintba kerül a Macbook Air, annak alapváltozatait is csak ekkora háttértárral szállítják.

Ennél nagyobb, 256 gigabájtos SSD-vel szerelt laptopot windowsos gépek közül 280 ezer forintért is találni, ezek általában már a gyorsabb Intel i5 vagy i7 lapkát tartalmaznak. Az Apple-nél egy ekkora háttértárat tartalmazó felszereltségért már 375-415 ezer forintot kérnek el.

Játszani szeretnél? Nyúlj mélyen a zsebedbe!

Laptopon játszani nem éppen a legkifizetődőbb dolog: a 3D-s csúcsjátékok által igényelt teljesítményt egy noteszgép kompakt házába belesűríteni nem kis teljesítmény a gyártóktól. Egy Apple-gép árábó - 350 ezer forint - azonban már egy teljes értékű gamer laptopot is ki lehet hozni.

A Lenovo szuper gamer laptopja egy Apple-gép árába kerül Forrás: Lenovo

Ilyen például a Lenovo IdeaPad YY510P: ebben az egyik legújabb Intel Core i7 processzor, 16 gigabájt memória, és 1 terabájtos hibrid wincheszter dolgozik a két darab Nvidia GeForce GT 755M grafikus gyorsító mellett. Természetesen a 15,6 colos képernyő is full-HD felbontású. Billentyűi világítanak, beépített hangszóróit miniatűr mélysugárzó teszi hatásosabbá. A gamer laptop hátránya, hogy a háttértárat leszámítva nem igazán lehet bővíteni, néhány éven belül - ha már kevés lesz a még újabb játékokhoz - egyben le kell cserélni.