Zavarják a drónok? Lője le őket lézerrel!

HEL MD, lézer
Vágólapra másolva!
Először tesztelték sikerrel nyílt terepen azt a járművekre szerelhető lézert, amellyel pilóta nélküli repülőket és gránátokat lehet kilőni. A Boeing mellett még három haditechnikai cég dolgozik hasonló fegyverrendszeren.
Vágólapra másolva!

Sikeresen hatástalanított kilencven aknavető gránátot és számos drónt az amerikai hadsereg megrendelésére készülő lézerfegyver, amit egy szállítójárműre erősítettek. A beszámoló szerint a fegyver minden kitűzött feladatot jól teljesített, habár arról nem tettek említést, hogy a hatástalanítás pontosan mit jelent.

A HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) egyelőre egy tíz kilowattos lézert tartalmaz, aminek ereje arra lehet elég, hogy a gránátok falát átégesse, eltérítse a pályájukról, esetleg belsejükben robbanást idézzen elő. A drónok esetében szintén arra elég egy találat, hogy megzavarja működésüket, földre kényszerítve a gépeket. Az eredményes tesztek után a gyártó a jövőben egy ötven, majd később egy száz kilowattos lézerrel szeretné felszerelni a rendszert, amelyeket már lényegesen rövidebb ideig kell a célponton tartani egy-egy sikeres találathoz.

Már harctéren is bevethető Forrás: The Boeing Company/Eric Shindelbower

A HEL MD rendszert jelenleg egy Oshkosh katonai szállítójárműre szerelték, a szükséges energiáról akkumulátorok gondoskodnak, a célpontok bemérést és a lézer irányítását pedig egy beépített radarrendszerrel oldották meg. A Boeing nem részletezte a radar technikai paramétereit, a tesztek után csupán annyit árultak el, a berendezés képes akár nagy sebességű objektumok, mint például rakéták észlelésére és követésére is, így nem csupán a lassabb tüzérségi lövedékek és pilótanélküli repülők ellen vethető be.

Nem a Boeing az egyetlen cég, amely lézerfegyverek fejlesztésével is foglalkozik. A szintén amerikai Lockheed Martin idén hozta nyilvánosságra ADAM (Area Defense Anti-Munitions) rendszerének teszteredményeit. A közzétett videóban látható, ahogy a lézer másfél kilométer távolságból bemér és elpusztít egy rakétát. A Northrop Grumman az USA haditengerészete számára készített hasonló fegyvert. Az MLD (Maritime Laser Demonstrator) nevű rendszert két éve mutatták be, ahol vízen lebegő célpontot lobbantott lángra egy gyakorlat során.

Az európai cégek közül a német Rheinmetall egy év tesztelt sikeresen saját fejlesztésű lézerfegyvert, amelynek különlegessége, hogy nem egy, hanem két sugárral működik. A darabonként harminc, illetve húsz kilowattos nyalábok együttes ereje elég volt tüzérségi lövedékek és drónok hatástalanításához egy svájci gyakorlótéren.