Trükkel nézhetik meg, ki a barátunk Facebookon

Vágólapra másolva!
Kamufiók regisztrálásával előbb-utóbb hozzáférhetünk emberek teljes ismeretségi hálójához.
Vágólapra másolva!

A biztonsági megoldásokat fejlesztő Quotidium cég munkatársa, Irene Abezguaz szerint kijátszható a Facebookon az ismerősök kapcsolati hálójának védelme, bár ehhez aktív támadást kell végrehajtani a vizsgálni kívánt felhasználó ellen.

Abezguaz magyarázata szerint ehhez egy kamufiókot kell regisztrálni, és azokról ismerősnek jelölni az áldozatot. A Facebook rendszere ilyen esetben automatikusan felkínálja majd potenciális ismerősként a célpont kontaktjait még akkor is, ha az egyébként elutasítja az ismeretséget, vagy nem is reagál arra.

Bár a támadás során egyszerre mindig csak a teljes kapcsolati háló töredékét ajánlja fel a közösségi háló, a lehetséges ismerősök listája folyamatosan változik, így idővel a célpont kapcsolatainak jelentős része feltérképezhető.

A Facebook a támadási lehetőségről a Digital Trends technolóriai hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy valóban megjelenhetnek az ismerősök nevei ilyen ajánlókban, de erre a különböző ismertetőkben a felhasználók figyelmét is felhívják.