Megszűnt a mobilozás a síparadicsomban

Jaremcse, település Ukrajnában
Vágólapra másolva!
Lakossági nyomásra kapcsoltatta le a helyi mobiltelefonos átjátszóállomásokat Jaremcse, az Ukrán-Kárpátokban fekvő síparadicsom a turistákat mobilos lefedettség nélkül várja.
Vágólapra másolva!

A tízezer lakosú, kedvelt hegyi üdülőhelyen azért szűnt meg a mobiltelefon-szolgáltatás, mert a helyi lakosok a városi tanácsnak panaszkodtak a város közepén lévő kórházra szerelt bázisállomások miatt. A kórház szomszédságában élők arra panaszkodtak, hogy a mobiltelefonos átjátszóállomások működése miatt rosszul érzik magukat. A Bloomberg amerikai üzleti lap szerint a csernobili atomerőmű 1986-os felrobbanása óta különösen foglalkoztatják bármilyen fajta sugárzás hatása. Ugyanakkor a hatósági vizsgálatok szerint az európai uniósnál is szigorúbb ukrán előírásoknak is megfelelő értékeket mértek a jaremcsei kórház közelében.

Ennek ellenére a helyi lakosok szavazást kezdeményeztek a mobiltelefon-szolgáltatás sorsáról, és szeptember végén megszavazták a bázisállomások lekapcsolását. A városban jelenlévő két mobilcég, az MTS és a Kyivstarnak október 31-én kellett lekapcsolniuk a kórház tetején működő adókat, január elsejéig pedig le is kell szerelniük azokat.

Látkép Jaremcséből Forrás: Flickr / cc / Nick Savchenko

Ennek eredményeként a Jaremcsébe látogató turisták sem tudják használni mobiltelefonjaikat, és néhány mobilos kapcsolatot használó bankautomata és segélykérő telefonállomás is használhatatlanná vált a településen. A lekapcsolás kapcsán már tüntetést is szervezett egy amerikai egyetemen diplomázott helyi lakos, aki szerint a józan észnek győzedelmeskednie kell a városi tanács maradisága felett.

Hasonló félelmek miatt 2009-ben egy másik ukrán településen, Belgorod-Dnyesztrovszkijban is leállították a mobilszolgáltatást, ám a lakosok felháborodása nyomán az az üzemszünet csak néhány órán át tartott. A jaremcsei tanács hétfőre hívott össze egy újabb ülést a probléma megvitatására, ahol még megváltoztathatják a korábbi döntést.

Rádiómentes övezetbe költözhetnének

Az amerikai Nyugat-Virginiában lévő Green Bank településen a mobiltelefonéhoz hasonló, kis energiájú elektromágneses sugárzásra érzékenyek találtak otthonra. A mindössze 143 lakosú településen tiltott mindennemű vezeték nélküli kommunikációs technológia, így például a wifi vagy a mobiltelefon használata is. a világ legnagyobb elforgatható, űrkutatáshoz használt rádióteleszkópja és több hasonló berendezés is működik. Az ilyen technológiák használata mintegy 33 ezer négyzetkilométeres területen tilos, ezek használata ugyanis zavarná a közelben lévő, tudományos és katonai célokra használt rádióteleszkópok működését.

Míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddigi vizsgálatai szerint nincs közvetlen kapcsolat a mobiltelefonok használata és a daganatos betegségek kialakulása között, magyar kutatók szerint képzelt wifiallergia is okozhat valós egészségügyi tüneteket.