Még mindig az 123456 a legnépszerűbb jelszó

Vágólapra másolva!
Statisztika készült az Adobe cégtől ellopott többmillió jelszóról. A legprimitívebb kódok vezetnek.
Vágólapra másolva!

Októberben az Adobe cég arról számolt be, hogy rendszereiből közel hárommillió felhasználó jelszavát lopták el hackerek, később a cég azonban már 38 millió felhasználó adatainnak közkézre kerüléséről beszélt.

Mivel az ellopott adatokat különböző internetes tárhelyeken is publikálták, egy Jeremi Gosney nevű biztonsági szakértő statisztikát is tudtak készíteni a felhasználók által leggyakrabban használt jelszavakról.

A kiszivárogtatott adatbázisból kiderült, hogy a közel hárommillió felhasználó közül 1,9 millióan az "123456" kifejezést használták, míg a második legnépszerűbb jelszó az "123456789" volt - írja a BBC.

A harmadik helyre a "password", vagyis jelszó kifejezés jutott, a negyedik legtöbbet használt kódsor pedig az "adobe123". A további népszerű jelszavak között volt még többek közt a "qwerty", az "abc123" és az "iloveyou" kifejezés is. Az ehhez hasonló gyenge jelszavakat azért nem szabad használni, mert könnyen kitalálhatók, így illetéktelenek léphetnek be velük mások fiókjaiba. Mivel sokan ugyanazt a jelszót használják több oldalon is, egy olyan rendszer feltörése is problémát okozhat, mint az Adobe-é. Sokan valószínűleg azonos e-mail címmel és jelszóval használják például a Gmailt vagy a Facebookot.