Már fémből is nyomtattak pisztolyt

A világ első 3d nyomtatott fémpisztolya
Vágólapra másolva!
Ötven lövedéket lőttek ki sikeresen a high-tech módszerrel készült fegyverből.
Vágólapra másolva!

Elsőként készített fém alapanyagból a 3D-nyomtatáshoz hasonló elven működő szelektív lézeres szinterezéssel működő lőfegyvert a Solid Concepts nevű amerikai, 3D-nyomtatással és prototípuskészítéssel foglalkozó cég. Műanyagból nyomtatott alkatrészekből tavasszal egy másik társaság már képes volt előállítani egy kilenc milliméteres lövedékeket használó, működő pisztolyt, ám az nem működik hibamentesen.

Klasszikus pisztolyt már lehet így gyártani

Az amerikai társaság munkatársai az amerikai hadseregben az 1900-as évek elejétől a hetvenes évekig rendszeresített Colt M1911-es félautomata pisztolyt állítottak elő a speciális módszerrel, mert annak tervei már szabadon elérhetők.

A világ első 3D-nyomtatott fémpisztolyának alkatrészei Forrás: Solid Concepts

Az szelektív lézeres szintézis során egyszerű fémpor-szemcséket olvasztanak össze egy nagy energiájú lézernyalábbal vékony rétegenként. A procedúra sokszori ismétlésével a műanyagot használó 3D-nyomtatókhoz hasonlóan tökéletes pontosságú modelleket lehet előállítani digitális tervrajzok alapján. A megoldás előnye, hogy az alkatrészek, prototípusok legyártásához nem szükséges külön gyártósort kialakítani.

Összesen harminchárom darab, rozsdamentes acélporból, illetve speciális nikkel-króm-molibdém ötvözetből előállított alkatrészt tartalmaz a fegyver. Markolata szénszálas műanyagból készült, ugyancsak a szinterezési megoldással.

Kinyomtatták és működött

Elkészítésével az amerikai cég azt akarta bizonyítani, hogy manapság már fémből készült, strapabíró tárgyakat is elő lehet állítani 3D-nyomtatással, nagy pontosság mellett, nem csupán műanyag termékmintákat.

A kinyomtatott M1911-esből éles tesztjén ötven lövedéket lőttek ki sikeresen, a teszt során a pisztoly nem hibásodott meg, pedig minden egyes lövedék nagy - közel ezernégyszáz baros - nyomást fejtett ki belsejében. (A Csendes-óceán 5 és fél kilométer mély alján 1000 bar nyomást mértek.)

A Solid Concepts cég a hivatalos fegyvergyártási licencet is megszerezte az illetékes amerikai hivataltól. A társaság blogbejegyzése szerint akár öt napos határidővel le tudják gyártani bárkinek a pisztolyt. A fegyver előállításához használt ipari berendezés több tízmillió forintba kerül, barkács módszerekkel egyelőre nem lehet az eredeti pisztollyal gyakorlatilag azonos színvonalú, működő fegyvert előállítani.