Kék halál gyilkolja az új Playstationt

PlayStation 4, PS4
Vágólapra másolva!
Egymillió darab már elkelt a Playstation 4-ből, de sokan hibák miatt nem tudnak játszani a konzollal.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban péntek óta már megvehető a Magyarországra december 13-án érkező új generációs videojáték. A Sony bejelentése szerint az amerikaiak és a kanadaiak egyetlen nap leforgása alatt egymillió darab Playstation 4-et (PS4) vásároltak meg. A PS4-ből a tervek szerint a Sony az idén karácsonyig összesen hárommillió darabot fog eladni.

Néha lefagy a játék

A premier azonban nem zajlik zökkenőmentesen, sokan számolnak be arról, hogy különféle hibák miatt nem tudnak játszani a frissen vásárolt konzollal.

A Playstation 4 egy Eye kamerával Forrás: Sony

Egyes vásárlók a játékok lefagyását tapasztalták: a játékok stabilitási gondjainak elhárításához kapásból érdemes letölteni és telepíteni a PS4 legújabb rendszerszoftverét - ajánlja az Electronic Arts játékkiadó honlapján. Egyes felhasználók a Playstation internetes szolgáltatásait nem tudják használni, ez a Sony szerint azért van, mert rendszereik ideiglenesen túlterheltek a csatlakozni kívánó felhasználók tömegei miatt.
Nem látja a tévé a Playstationt

Az Amazon.com internetes áruházban a PS4 terméklapján az értékelések egyharmada egycsillagos: itt több százan arról számolnak be, hogy hiába csatlakoztatják a konzolt a tévéjükhöz, az bekapcsolás után csak kéken világít, de nem ad képet a televíziónak. A "kék fényes halál" névre elkeresztelt hibát bemutató videóból több is található a YouTube-on. A Kotaku videojátékos blog információi szerint viszonylag kevés, de azért nem elhanyagolható számú konzolt érint a hibajelenség, az IGN videojátékos magazin szerint a leszállított gépek 0,4 százaléka volt hibás, ami mintegy négyezer készüléket jelent az eladási adatok tükrében.

Kotaku saját tapasztalatai szerint egy hibás alkatrészt tartalmazó HDMI-csatlakozó okozta a hibát, amely más vásárlóknál is felbukkant. Ennek egy nem megfelelő módon álló alkatrészét kellett egy vékony pálcikával lenyomni, hogy ne állja útját a csatlakozónak - írja a VG 24/7 videojátékos hírportál.

A Sony hivatalos terméktámogatási oldalán még a merevlemez kivételét és visszahelyezését, illetve a tápkábel vizsgálatát, esetleg cseréjét javasolják azokban az esetekben, ha a konzol képe nem jelenik meg a tévén.