Katapulttal lövik fel a dróndenevért

Bat Unmanned Aircraft System (UAS)
Vágólapra másolva!
A harci eszközöket gyártó amerikai Northrop Grumman cég Bat, vagyis denevér elnevezésű robotrepülője hamarosan új típusú támadások végrehajtását teszi lehetővé az amerikai hadsereg számára.
Vágólapra másolva!

Az utánfutóként vontatható katapultról a levegőbe juttatható, három és három és fél méteres szárnyfesztávú változatban elérhető, két méter hosszú drón új képességeit október végén tesztelték le a gyakorlatban. A taktikai feladatok végrehajtására fejlesztett légi jármű sikeresen megzavarta több radar működését.

Ilyen katapultról lövik fel a Batet Forrás: Northrop Grumman Corporation

Ezzel a képességével az eszköz képes lehet bevetések során megvédeni emberi pilóták által vezetett légi járműveket a föld-levegő rakétákkal végrehajtott támadásoktól. Korábban hasonló feladatra csak jóval nagyobb, drágább drónok voltak alkalmasak a Northrop Gumman cég szerint. A gépben található Pandora nevű elektronikai zavarórendszert egy nagyobb, APR-39-es nevű egységből fejlesztették ki két hónap munkával.

Bevetésen a költséghatékony harcidrón Forrás: Northrop Grumman Corporation

A Batet már jó ideje használják éles missziókon, eddig azonban főként felderítő feladatokra alkalmazták. A cikkünkbe ágyazott videón is a drón felderítőképességeit demonstrálják: mint látható, a drónon jó minőségű, éjjellátó funkcióval is felszerelt kamera van, amely hatalmas zoomjával a távol lévő embereket is képes felfedni irányatójának. A számítógépről távvezérelhető gép egyébként teljesen önállóan, emberi távvezérlés nélkül is tud repülni, biztonságos leszállásához pedig egy hálóval felszerelt földi fogadóegységre van szükség.

A Bat a Northrop Grumman legolcsóbb, közepes magasságban közlekedni képes, kompakt méretű drónja, amely típustól függően 34-45 kilogramm tömegű hasznos terhet tud a levegőbe emelni. A robotrepülőgép különböző típusai 4,5 és 5 kilométeres magasságban tudnak repülni legfeljebb 110 kilométer/óra körüli sebességgel.

Forrás: Northrop Grumman Corporation