Ilyen lehet a jövő kémdrónja

Multi-Modal Vehicle
Vágólapra másolva!
A légi és hadiipari járműveket fejlesztő amerikai Lockheed Martin cég leányvállalataként működő Sandia Nemzeti Laboratórium robotikával foglalkozó munkatársai egy univerzálisan bevethető szuperdrónt terveztek.
Vágólapra másolva!

A "Multi-Modal Vehicle Concept", vagyis "többmódú jármű koncepció" elnevezésű drónja a Wired technológiai magazin beszámolója szerint akár a levegőben, akár úton, vagy akár a vízben is képes közlekedni, mert mindig fel tudja venni a megfelelő formát - írja a Wired technológiai magazin.

A Multi-Modal Vehicle látványterve Forrás: Sandia Corporation

A drón a vízbe érve ledobja szárnyait, hogy aktiválni tudja a halak úszószárnyaihoz hasonló módon működő hajtási rendszerét. Szükség esetén ezeket az uszonyokat is maga mögött tudja hagyni, hogy rácsszerkezetű kerekein haladjon tovább akár a tengerfenéken, akár a szárazföldön. A rugalmas fémből készült speciális kerekek segítségével a jármű ugrani is tud, ha az akadályok legyőzéséhez erre szükség van.

A kompakt méretű jármű félautomata üzemmódban is képes közlekedni, de alapvetően igényli egy távoli emberi pilóta tevékenységét is. Bár a speciális kialakítása révén a jármű képes a legextrémebb feladatok végrehajtására is, élesben való bevetése nem lesz olcsó

Átalakulása során ugyanis mindig tetemes mennyiségű alkatrészét hagyja maga mögött, amelyeket utólag mindig pótolni kell. Bár a drón egyes részeiből már prototípusok is léteznek, a teljes jármű megépítéséhez még tőkét és partnereket keresnek a laboratórium fejlesztői.