Így kell házilag mobilt építeni

diy cellphone
Vágólapra másolva!
A fa burkolatú készülék buta, nem olcsó, de teljes egészében saját kezűleg lehet elkészíteni.
Vágólapra másolva!

Az Arduino nevű, hobbicélokra használható miniszámítógép egyik megalkotója, David Mellis egy olyan mobiltelefon terveit publikálta a honlapján, amelyet egy ügyesebb kezű barkácsoló saját maga el is tud készíteni.

Építs egy drága butamobilt!

A DIY Cellphone alkatrészköltsége nagyjából nettó negyvenezer forint az amerikai árak alapján, alapját az Arduino miniszámítógép képezi, amelyet egy GSM Shield nevű kiegészítőmodullal lehet mobilhálózatra kapcsolni, amely a SIM-kártyát is tudja fogadni.

diy cellphone Forrás: David Mellis

A Mellis ismertetőjében bemutatott készülék egyaránt felszerelhető a régi Nokia telefonokéhoz hasonló, monokróm LCD-vel, vagy apró ledekből álló, egy sornyi, világító kijelzővel. A kész mobiltelefonnal hívásokat lehet bonyolítani, SMS-eket küldeni és fogadni, memóriájába pedig a fontos számok elmenthetők.

Egy fél nap alatt elkészülhet

A barkács mobiltelefon mintegy hatvan darab alkatrészből áll, amelyet házilag kell összekötni, forrasztani, a szerelés Mellis szerint elég jó elektronikai ismereteket igényel. Egy gyakorlott bütykölő öt-tíz óra alatt képes lehet összerakni a készüléket, de a nyílt forráskodú megoldásokon alapuló szoftveres részek életre keltése szintén elég sok munkát igényel.

Ez pedig a ledkijelzős puritán verzió Forrás: David Mellis

Az oldalon elérhető prototípusok - amelyeket többek közt az MIT médialaborjának munkatársai készítettek hobbiból - egyikének házát és gombjait 3D-nyomtatóval készítették, egy másik modell fából készült, és lézerrel vágták méretre, de olyan változat is van, amely egyszerű kartonpapírból van, amelyre rárajzolták a számlapot.