Saját drónjuk csapódott az amerikaiak cirkálójába

USS Chancellorsville, haditengerészet, us navy, drónok
Vágólapra másolva!
A Kalifornia közelében történt balesetben két matróz sérült meg. Ez a héten a második drónbaleset.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a robotrepülőgép egy gyakorlat során hibásodott meg szombat délután. Ennek következtében a pilóta nélküli repülőgép belcsapódott a USS Chancellorsville nevű irányított rakétás cirkálóba Kalifornia déli részének magasságában. Az NBC amerikai hírcsatorna értsülései szerint a drón a hajó oldalába csapódott, amelyben egy fél-egy méteres lyukat ütött.

A hadihajó fedélzetén mintegy háromszázan tartózkodtak, szerencsére a becsapódástól senki sem vesztette életét, bár két matrózt égési sérülésekkel kellett kezelni. Egyelőre vizsgálják, hogy mi okozta a drón irányíthatatlanságát. A gyakorlatok során a drónnal a hajó radarjának tesztelését végezték.

A USS Chancellorsville cirkáló még a baleset előtt Forrás: AFP/US Navy/MC3 Alexander Tidd

A hajó sérülése ellenére üzemképes maradt, és egy San Diego közelében lévő támaszpontra tér vissza javítása és vizsgálatai céljából.

Ezen a héten másodszor következett be baleset az amerikai hadsereg drónjával. A hét elején egy 15-20 millió dollárt érő, MQ-9 Reaper típusú robotrepülő fegyverekkel fel nem szerelt változata a New Yorktól keletre fekvő Ontario-tóba zuhant. A Reaper roncsainak egy részét a tó keleti csücskénél csütörtökön fedezték fel.