A Sony már fejleszti az okosparókát

Smartwig, okos paróka, a Sony új fejlesztése, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az intelligens póthaj egészségünket monitorozza, és tájékozódni is segíteni fog.
Vágólapra másolva!

A SmartWig, vagyis okosparóka nevű termék esetében a Sony az amerikai szabadalmi hivatalnál még a tavasszal folyamodott a megoldás levédetéséért – írja a BBC. A szabadalmi kérvényben lévő információk szerint az okosparóka többféle kivitelben lenne elérhető: a meglévő frizurát kiegészítő hajpótlékként és a teljes fejtetőt lefedő parókaként.

A digitális eszköz képes monitorozni viselőjének egészségi állapotát, például a vérnyomását, pulzusát vagy testhőmérsékletét. Ezenkívül akár navigálni is tudná az utcán a felhasználót, akinek apró rezgésekkel adná tudtára a követendő irányt. A Sony elképzelései szerint a megoldás látássérült embereknek is hatékony segítséget biztosítana.

Ez a paróka még hagyományos Forrás: AFP/Indaril Mukherjee

A műhaj elsődleges feladata egyébként az, hogy elrejtse az egyébként nem túl attraktív kinézetű szenzorokat vagy a beépített apró digitális kamerát, ami hasonló funkciókat kínál, mint a Google Glass okosszemüveg. Későbbi fejlesztési lehetőségként a Sony ultrahangos radarfunkciót jelölt meg.

A gyártó elképzelései szerint az okosparóka készülhetne szintetikus anyagból, vagy akár emberi hajból, akár pamutból, tollból, de bölény-, vagy jakszőrből is. Ettől a megoldástól a Sony azt várja, hogy a viselhető eszközök népszerű divatcikké válhatnak, bár a cég a BBC-nek még úgy nyilatkozott, hogy nem döntött a szenzoros parókák tényleges piacra dobásáról.