Visszaszoktatnának a telefonálásra a mobilcégek

Korlátlan csomagokba menekülnek a mobilcégek
Vágólapra másolva!
Mindhárom magyar mobilszolgáltatónál megjelentek a korlátlan hívást lehetővé tevő díjcsomagok. A kedvezőbb díjakkal a mobilcégek a hálózatot kevésbé terhelő szolgáltatások használatára ösztönzik ügyfeleiket.
Vágólapra másolva!

A világ legtöbb mobilszolgáltatója ugyanazzal a problémával küzd: előfizetői egyre több mobil-hangszolgáltatást használnak, amelynek percalapon számított árai a verseny miatt csökkennek, de közben egyre kevesebbet SMS-eznek, mert írásos kommunikációjuk jelentős részét már interneten keresztül bonyolítják.

Visszaszoktatnának bennünket a telefonálásra

Kis Gergely, az eNET piackutató cég szakértője szerint a mobilinternetes szolgáltatásokon a távközlési cégek haszna jóval kisebb, mint hangszolgáltatás esetében, mert a mobilinternetezés sokkal jobban leterheli a hálózatot, mint a nagyon jól összetömöríthető beszédhívások. Mindez költséges beruházásokra ösztönzi a szolgáltatókat, melyeknek része a szükséges frekvenciahasználati jogosultságok kifizetése is. Nem véletlen, hogy a magyar mobilszolgáltatók olyan korlátlan díjcsomagokkal jelentek meg a piacon, amelyekkel belföldön akármennyit lehet telefonálni, ám mobilinternetes adatforgalomból csak egy viszonylag szűk, 500 megabájtos, legfeljebb 3 gigabájtos mennyiséget tartalmaznak.

Forrás: AFP

Az új díjcsomagok kialakításával is a hálózatot kevésbé terhelő szolgáltatások használatára ösztönzik az előfizetőket, akik számára végül is mindegy, hogy Skype-on mesélik-e el a napjukat ismerősüknek, vagy mobilhíváson teszik ugyanezt. A napokban - két riválisa után - a Telenor is korlátlan csomagot dobott piacra lakossági előfizetők számára, így már mindhárom mobilcégnél elérhetővé vált a korlátlan beszélgetés és SMS-ezés, amit az amerikai felhasználók már évek óta széles körben használnak.

Ötezerért hálón belül korlátlanul

A Telenor Flow 1 nevű, legolcsóbb korlátlan csomagjának havidíja 5990 forint (két év hűséggel), ezért cserébe azonban csak a Telenor hálózatán belül lehet korlátlanul hívni. Más belföldi - vezetékes vagy mobil - hívásból 180 ingyenes percet tartalmaz a csomag, ezen felül 40 forintos percdíjjal lehet tárcsázni. A csomagban 500 megabájtnyi mobilnet van - ezen a Skype és hasonló szolgáltatások nem használhatók -, az SMS-ek küldéséért pedig 40 forintot kell fizetni darabonként.

A Telekom e sorok írásakor még drágább díjcsomagokat kínál korlátlan hívási lehetőséggel. Novembertől azonban Next S néven - szintén két év hűséggel - 6490 forintért egy olyan konstrukciót vezet be, amely a cég hálózatán belül korlátlan telefonálást biztosít, és 500 megabájtos mobilinternetet is tartalmaz, és ez a nettelefonokat nem szűri ki. Azt még nem tudni, hogy a Next S-re előfizetők milyen feltételekkel tudnak majd hálózaton kívülre telefonálni vagy SMS-t küldeni.

Ugyancsak hálózaton belül kínál korlátlan telefonálást a Vodafone - két év hűség esetén - 4990 forintos havidíjú Go+ csomagja, amely 500 megabájtos internetet tartalmaz, amellyel nem lehet internetes telefonszoftvereket használni. A csomagra előfizetők korlátlan számú SMS-t küldhetnek más Vodafone-os ügyfeleknek, más belföldi hálózatokba viszont csak 150 percnyi hívást bonyolíthatnak, illetve 150 darab SMS-t küldhetnek díjmentesen. Ezek felhasználását követően 40 forintos percdíjért lehet belföldön tárcsázni, és ugyanennyi az SMS-ek elküldésének díja is darabonként.

Tízezerért bárkit bármennyit hívhat Magyarországon

Nem kell folyton az órát nézni a nagymamával beszélve a korlátlan belföldi beszélgetést lehetővé tevő díjcsomagokat választóknak, ők magyar mobilokat és vezetékes számokat is különdíj nélkül tárcsázhatnak. Két év hűséggel a Telenornál 9990 forintért lehet az országhatáron belül korlátlanul telefonálni és SMS-ezni a Flow Total 1-gyel, emellett a csomag 500 megabájtos mobilinternetet is tartalmaz, amelyen már nem tiltott az internettelefonos szoftverek használata.

Forrás: AFP

A Telekom ugyancsak novemberben debütáló Nexus M csomagját 10 990 forintos havidíjért lehet majd megrendelni két év hűséggel, ez ugyancsak 500 megabájtos internetet tartalmaz (a nettelefonok használhatók), és belföldre is ingyen SMS-ezhetnek vele az előfizetők.

Red Basicnek nevezik a Vodafone hasonló csomagját, amely két év hűséggel 9990 forintba kerül, és ingyenes belföldi SMS-ezést tartalmaz. Ehhez a szolgáltató ugyancsak 500 megabájtos mobilnetet kínál, amely esetében már nem tiltott a Skype-hoz és Viberhez hasonló szoftverek használata.

Csak az internetben jobbak az extracsomagok

Gyakorlatilag mindhárom cégnél csak a nagyobb forgalmat biztosító mobilnetcsomag miatt jobbak a legdrágább korlátlan csomagok. A Telenor két év hűség esetén 17 990 forintért kínálja a Flow Total 2-es csomagját. Ez a korlátlan belföldi hívás és SMS-ezés mellett 2 gigabájt internetet tartalmaz, a nettelefonálás lehetőségével együtt.

A Telekomnál hasonló hűséggel a Next XL csomaghoz 19 990 forintért a korlátlan belföldi hívás és SMS mellé 3 gigabájt internet jár nettelefonálási lehetőséggel, és ingyen igényelni lehet egy második SIM kártyát például táblagépben vagy USB-s modemben való használatra. Ennek adatforgalma az eredeti előfizetés terhére bonyolódik. A csomag megrendelői havi egy napra szóló, ötven megabájtos roamingot kérhetnek, vagy ehelyett havi ötperces Szuperszerviz-hívást is igényelhetnek ingyen: ennek munkatársai a számítógép vagy telefon beállításában segítenek.

A Vodafone legdrágább, Red Plus csomagja 13 990 forintba kerül két év hűséggel, az ingyenes belföldi hívás és SMS mellett 2 gigabájt internetet tartalmaz, internettelefonálási lehetőséggel. További extra szolgáltatás az 50 gigabájtos internetes tárhely, illetve egy alapszintű készülékbiztosítás is.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.