Bezár az egyik legnagyobb torrentszájt

Vágólapra másolva!
Az Isohunt működtetői 110 millió dolláros kárpótlást is fizetnek az amerikai filmiparnak. Közel tíz év után zár be az egyik legismertebb torrentkereső oldal.
Vágólapra másolva!

A még működő Pirate Bay mellett a világ egyik legnépszerűbb torrentszájtjának számító Isohunt egy évtized után zárja be kapuit. A filmek, zenék és szoftverek illegális letöltését biztosító torrentfájlokban kereső oldalt működtető cég az amerikai filmstúdiókat tömörítő szervezettel való peren kívüli egyeszség keretében vállalta az oldal bezárását.

Ennek részeként az oldalt működtető vállalat azt is vállalta, hogy 110 millió dolláros kártérítést fizet az amerikai filmstúdiókat tömörítő MPAA-nak. A szájtot egy Gary Fung nevű kanadai férfi alapította, és annak cége üzemeltette, amelyet az amerikai filmipari szervezet perelt be.

Fung hét évnyi jogi csatározás után dobta be a törülközőt, miután a legutóbbi meghallgatások során valószínűvé vált, hogy a bíróság az Isohunt működtetőjét felelősnek tartja majd az internetes kalózkodás elősegítése miatt. Az Isohunt üzemeltetői korábban már vállalták, hogy kiszűrik az amerikai felhasználók elől az MPAA által kifogásolt tartalmakat, a világ többi részén élők azonban ezeket is elérhették. Az Isohunt működtetője végig azzal érvelt, hogy ő csupán egy keresőt működtet, az azzal végrehajtott jogsértésekért nem tartotta magát felelősnek. A felek közötti megegyezés pontos részletei még nem ismertek.

Tavaly egy másik ismert torrentszájt, a Demonoid is bezárt amerikai nyomásra.