Börtön jár a telefonlopásért Guatemalában

Vágólapra másolva!
Keményebb törvényekkel próbálkozik a kormány, mert napi tizenkétezer mobilt lopnak el a másfél Magyarországnyi lakossal rendelkező Guatemalában.
Vágólapra másolva!

Mobiltelefon-lopásért tizenöt év börtönbüntetés is járhat Guatemalában a parlament által elfogadott törvény szerint. Az ismeretlen eredetű mobiltelefonok vásárlása sem marad büntetlenül: öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel és 1-2,7 millió forintnyi pénzbüntetéssel is járhat. Az illegális eladást 6-15 év börtönnel és 2,7-6,8 millió forint közötti összeggel büntetik.

A törvény előirányozza az országban használt telefonok lajstromba vételét, hogy könnyebben találják meg a mobilok eredeti tulajdonosát. A parlamenti határozatot az országban kialakult "rendkívüli állapot" miatt hozták. Guatemalában ugyanis egyre nagyobb probléma a telefonlopás: a 15 milliós lakosú országban havonta átlagosan több mint 12 ezer készüléket tulajdonítanak el.

Az előző évhez képest 2012-ben 40 százalékkal 142 745-re emelkedett a mobillopások száma. A lopások a múltban újabb és újabb erőszakos cselekedeteket váltottak ki, több haláleset is ezekre vezethető vissza.