Vágólapra másolva!
Egy amerikai facebookos szexpartnerkereső klónjaként indult, de a világsikerre már erotika nélkül pályázik a neves startup-programba bejutó magyar vállalkozás. A mostantól afféle buliaggregátorként működő szolgáltatás kulcsa továbbra is a titkos bejelölés, ami az internet következő nagy üzlete lehet. 
Vágólapra másolva!

Februárban számoltunk be arról, hogy magyar klón készült a nagy médiavisszhangot kiváltó Bang with Friends közösségi szexpartnerkereső oldalról. A Kapjmeg.com nevű facebookos applikáció az eredeti oldalhoz hasonlóan azt tette lehetővé, hogy kockázat és visszautasítás nélkül lehessen bejelölni a vonzónak talált ismerősöket (emlékezetes marad a "hancúr" gomb), akik erről csak akkor szereznek tudomást, ha az érzések kölcsönösek, és ők is bejelölik a másik felet.

Az alapítói szerint heccből indított magyar szájt gazdái az év elején még névtelenséget kérve nyilatkoztak az Origónak, most azonban Schleer Tamás és Berecz Ádám már névvel is vállalták a megjelenést, hiszen a vállalkozás nemzetközi sikert ért el. Bejutott ugyanis az olasz Alpokban indult technológiai vállalkozások számára indított Tech Peaks mentorprogramba, ahol a legjobb ötleteket mintegy hét és fél millió forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatással segíti az indulásban az olasz állam és az Európai Unió. A program szervezői további hatvanmillió forintos támogatásban részesítik a startupot, ha találnak befektetőt, és három éven át működtetik a vállalkozást Olaszországban.

Egy kor után már ciki a szexapp

Az Ntice.co néven - az angol entice szó magyarul csábítást jelent - újraindult szájt a Kapjmeggel azonos ötleten alapul, de már egyáltalán nem arról szól, hogy nemi aktusra hívhatják egymást a facebookozók, hanem a hagyományosabb ismerkedésre nyílik lehetőség - magyarázta az Origónak Schleer Tamás. Az oldal társalapítója szerint a Kapjmeg felhasználói száma elérte ugyan a tízezret, de nem tudott annyira népszerűvé válni, mint ahogy az alkotók szerették volna. Miután a kezdeti érdekessége néhány hét után kifulladt, már nem tudott tovább bővülni.

Szex helyett már csak az ismerkedésre koncentrálnak Forrás: ntice

Ezt utólag nem is tartják meglepőnek a szájtgazdák, hiszen bizonyos életkor felett valószínűleg kevesen vállalják nyíltan egy szexuális jellegű applikáció használatát. A nemzetközi terjeszkedésbe már nem is szexpartnerkeresőként vág bele a társaság, hanem kifejezetten koncertekre és egyéb bulikra specializálódnak. Schleer Tamás elmondta, hogy nem randioldalt akarnak indítani, hanem inkább egy "buliaggregátor" szolgáltatást, amelynek célcsoportját az egyetemet elkezdőktől a harminc évnél kicsivel fiatalabbak képezik.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az új rendszerben a Facebookon meghirdetett eseményekre készülő felhasználók már az esemény előtt bejelölhetik a szimpatikusnak vélt embereket, akikkel szívesen ismerkednének meg, vagy legalábbis buliznának együtt. Ha a szimpátia kölcsönös - és csakis ebben az esetben - már a koncert vagy buli előtt akár hetekkel megkezdődhet a chatelés az Ntice-on át.

Az applikáció minden fő funkciója ingyenes lesz, de később a kényelmi funkciókért kérhetnek majd kisebb összeget a felhasználóktól, illetve eseményszervezők számára érdekes információkat szolgáltathatnak majd díjért.

A magyar piac túl kicsi

Az alapítók szerint egy olyan kis piac, mint a magyar, önmagában nem lenne képes olyan szinten fenntartani az Ntice működését, ahogy azt szeretnék, ezért októberben már az oldal nemzetközi verzióját is el fogják indítani. A szájtot úgy tervezték, hogy mobiltelefonról vagy táblagépről is gond nélkül lehessen használni, feltelepíthető applikációként azonban csak később várható, ennek fejlesztése ugyanis sok erőforrást és időt igényel.

Míg a magyar piacon az oldalnak egyelőre nincs komoly riválisa, a világpiacon egyre több a titokban való bejelölgetésen alapuló szolgáltatás. Az ötletet adó Bang with Friendset a hasonló nevű játékokat fejlesztő Zynga ugyan beperelte, de a szájtot működtető - kilétét nemrég felfedő - Colin Hodge nemrég elmondta, világszerte összesen 1,2 millió felhasználót gyűjtöttek össze.

A titkos bejelölés az új csodafegyver

A közelben tartózkodó párkereső emberekről mutat a Facebookról származó fotókat a Tinder nevű, Androidra és iOS-re létező ingyenes applikáció, és annak kifejezetten meleg férfiaknak szánt riválisa, a Grindr is. Ezeken elvileg csak azok a felhasználók tudnak kapcsolatba lépni, akik kölcsönösen szimpatikusnak jelölték egymást, noha próbánk során kapásból több kamufelhasználóba botlottunk, legalábbis valószínűtlennek tűnik, hogy Angyalföldön több szupermodell kinézetű amerikai hölgy is azonnal bejelölt. A magyar szájt megalkotói viszont nem tartanak a kamufelhasználók rohamától. Szerintük egy eseményen való részvételre többségükben valódi emberek regisztrálják a Facebookon keresztül magukat, pontosan azért, hogy barátaik is értesüljenek erről.

Jó nevű lapok cikkeztek a hamarosan induló, Pure nevű, iOS-re és Androidra várható appról, amely egy modern köntösbe öltöztetett szexpartnerkereső. A még béta-tesztelés alatt álló szolgáltatás az utazni, illetve vendégeket fogadni hajlandó, testi örömökre vágyó felhasználókat köti majd össze. A Huffington Post cikke szerint a Pure-on tiltott a meztelen fotók feltöltése, a profilfotókat pedig eleve csak azoknak fedi fel a rendszer, akik valamilyen mértékben megfelelnek a szexpartnert kereső fél igényeinek. További fotókat az egymással összekötött felhasználók kérhetnek egymástól, ezeket azonban a készülékek között küldhetik el, a rendszerben nem tárolódnak. A Pure-t eleve fizetős szolgáltatásnak szánják, egy napi használata a tervek szerint tíz dollárba, vagyis több mint kétezer forintba kerül majd.