Akasszon kamerát a mobiljára!

Sony QX-10
Vágólapra másolva!
A Sony új digitális kamerája , amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy a telefon hátuljára akaszthassuk. Kipróbáltuk, miért jobb a mobilkameránál.
Vágólapra másolva!

A Sony-ról nem lehet elmondani, hogy félne az innovációtól: Cyber-shot QX-10 nevű kamerája első ránézésre is teljesen hihetetlen termék. A fényképezőgép összesen egy fekete objektívhengerből áll, aminek a közepéből előbújik a zoomlencse. Van még rajta elsütőgomb, egy kis zoomgomb, de semmi nem utal arra, hogy teljes értékű fényképezőgép lenne.

Telefon nélkül egy fekete tubus a Sony kamerája Forrás: Origo

Teljes értékűen akkor lehet kihasználni, ha összepárosítják egy androidos vagy iOS-es okostelefonnal, és elindítják a Sony Play Memories nevű appot. Onnantól a mobilon megjelenik a kamera képe, a telefonról pedig vezeték nélkül vezérelhetjük is azt. Bár úgy tervezték, hogy az okostelefon hátuljára lehessen csíptetni, a QX-10-es kézben tartva is működik, mert sajátn akkumulátora, sőt külön memóriakártyája is van, így csak a fotók megjelenítésében támaszkodik a telefonra. (Tesztünk során a QX-10-et egy Nexus S telefonra szereltük, és a fotókat annak kamerájával is elkészítettük.)

Egyszerűen több pixel

A QX10-nek három hatalmas előnye van a mobiltelefonokba szerelt egyszerűbb kamerákkal szemben. A Sony gép nagyobb szenzorával nagyobb felbontású - akár 18 megapixeles - és jobb minőségű képeket, és HD felbontású (1440x1080 pixeles) videókat lehet rögzíteni. Ráadásul rossz fényviszonyok között is jobban teljesít egy nagyobb érzékelővel.

Vannak érdekes képek, amelyeket meg se lehet csinálni telefonnal (Fent: Sony QX-10, lent: mobilkamera) Forrás: Origo

A gép másik előnye is a mérettel függ össze. Míg a mobilos kamerák jellemzően fix fókusztávolsággal rendelkeznek, addig a telefonra pattintható QX10 komoly, tízszeres optikai zoomra képes. Nagylátószögű nézetben több minden fér be a képbe, teleobjektívként pedig jobban rá lehet közelíteni a távoli témákra. Elég volt egy délelőttöt turistáskodni a Sony kamerával ahhoz, hogy belássuk, mekkora előny a lencse jelentette szabadság. Vakut viszont hiába keresnénk a mobilkamerán, cserébe viszont sötétben való fotózásban elég jól teljesít.

Turistafotózáshoz elengedhetetlen a nagylátószögű lencse (Fent: Sony QX-10, lent: mobilkamera) Forrás: Origo

Végül pedig izgalmas lehetőségeket teremt, hogy a QX10-et nem feltétlenül kell felszerelni a telefonra. A gép és a mobil wifin keresztül beszél egymással, annak pedig elég nagy a hatótávolsága ahhoz, hogy a telefontól eltartva is megmaradjon a kapcsolat. Egy egylábú állványra szerelve a magasba elmelve vagy kézben tartva a földközelből is fotózhatunk úgy, hogy a kijelző és az elsütőgomb kényelmesen szem előtt marad.

Connecting, connecting

Kütyünek már nem annyira jó a Sony fényképezőgép, mint kamerának. Az eszköz első párosítása a mobilunkkal viszonylag gyorsan lezajlik - különösen akkor, ha van NFC chip a készülékben - viszont a csatlakozást minden bekapcsoláskor létre kell hoznunk. A Sony kamerával nincs olyan, hogy egy pillanat alatt előkapjuk a zsebünkből és már készül is a fotó. Sokszor legalább fél perc, amíg a két eszköz stabilan megtalálja egymást, szerencsésebb esetben ugyanez már tíz másodperc alatt lezajlik.

Azért jó a nagylátószögű lencse, mert több minden fér a képbe (Fent: Sony QX-10, lent: mobilkamera) Forrás: Origo

A wifis kapcsolat hátránya az is, hogy az élőkép nem minden esetben folyamatos. Ez különösen akkor okoz nehézséget, amikor teleobjektív módban használjuk a lencsét. Ilyenkor a kezünk egy milliméternyi mozdításával is el lehet rontani a beállított képet. Legalább ilyen fontos lenne, hogy gyorsan mozgó témák - bicikliverseny, utcán sétáló emberek, szaladgáló gyerekek - esetében pontosan lehessen követni, hogy mit lát a kamera.

Gyereket fotózni nem jó a kamera

Nagyon kicsi az a csoport, amelynek a Sony okostelefonos fényképezőgépét ajánlani tudjuk. Kompakt, turistafényképezőgép helyett nem az igazi. Egy hagyományos kompakt fényképezőgépet gyorsabb bekapcsolni, kevesebb törődést igényel, és ugyanolyan jó képeket készít. Ráadásul egy hasonló képességű, teljes értékű kompakt gépet 50-60 ezer forintért lehet venni. A QX10-est itthon 60 ezer forint körüli áron lehet megvenni. A nagyobb méretű szenzorral, Zeiss-optikával szerelt, 20,2 megapixeles nagytestvér 28-100 mm-es objektívvel rendelkezik, vagyis 3,6-szoros zoommot kínál 140 ezer forint körüli árért. Egyedül a megosztási funkciókban sokkal erősebb a Sony telefonra szerelhető kamerája. A képünk két kattintással a Facebookon vagy az ismerősök postaládájában lehet, de nyaraláskor, a drága roamingdíjak miatt miatt ez sem erős érv.

Unalmasan éles minden a mobilfotón (Fent: Sony QX10, lent: mobilkamera) Forrás: Origo

Azoknak viszont tökéletes a kijelző nélküli fényképezőgép, akik szeretnek fényképezni és szeretnek játszani is a különböző beállításokkal. Az eszköz közel sem annyira drága, mint a legtöbb fotós kiegészítő. Sokkal könnyebben zsebre vágható, mint egy második gépnek vásárolt profi kompakt fényképezőgép. Ráadásul új perspektívákat lehet vele kipróbálni, bárhogy tarthatjuk, a képet mutató LCD kijelző a kezünkben marad.

Nem akar lemaradni a legújabb kütyükről? Csalódott az előző generációban és elmondaná, mit kellene javítani rajtuk? Jöjjön csevegni a Techbázis Facebookjára.