Párizs eljárást indít a Google ellen

Vágólapra másolva!
Franciaország eljárást indít a Google ellen, mivel az amerikai óriáscég nem változtatott a francia törvényeknek megfelelően a felhasználók adatainak kezelésén - közölte pénteken a francia adatvédelmi hatóság (CNIL).
Vágólapra másolva!

A Google cégnek a hatóság korábban három hónapos határidőt szabott meg, hogy változtasson adatkezelési politikáján, ezt azonban a francia adatvédelmi hatóság közleménye szerint az amerikai cég nem tartotta tiszteletben.

"A CNIL elnöke ki fog jelölni egy jelentéstevőt annak érdekében, hogy megindítsák az információszabadságról szóló törvényben előírt hivatalos eljárást" - fogalmaz a közlemény. A hatóság korábban azt kérte a Google-tól, hogy számoljon el azzal, mit csinál a felhasználóktól begyűjtött adattömeggel, illetve közölje, hogy mennyi ideig őrzi az adatokat. A hatóság ilyen esetben akár 150 ezer eurós (44,7 millió forintos) pénzbüntetést is kiszabhat.

A CNIL lépése jogi szakértők és illetékesek szerint próbaköve lesz annak, hogy képes-e Európa befolyásolni a nemzetközi internetes társaságok magatartását.