Negyvenezerből kijön az új iPhone

iPhone 5c, színes iPhone, az Apple okostelefonja
Vágólapra másolva!
Az IHS elemzőcég szakértői a két új iPhone-t is alkatrészeire szedték szét, és a komponensek vizsgálatával becsülték meg a készülékek előállításának árát.
Vágólapra másolva!

A 64 gigabájtos verzió 218 dollárból, vagyis mintegy 48 ezer forintból kijön. Az amerikai boltokban ezek a telefonok nettó 650 és 850 dollárba, vagyis 144 ezer és 188 ezer forintos nettó áron kerülnek. (Európában 700 és 900 eurós, vagyis 210 ezer és 270 ezer forintnak megfelelő bruttó áron vihetők haza.) Ez azt jelenti, hogy a cég önköltségéhez képest több mint háromszoros áron árulja telefonját.

Az aranyszínű iPhone 5S a sztár, pedig valójában pezsgőszínű Forrás: AFP/Robyn Beck

Az olcsóbb, műanyag hátlappal készült iPhone 5C okostelefon 16 gigabájtos alapváltozata az IHC elemzése szerint az alkatrészek és az összeszerelés költségével együtt 173 dollárba, vagyis nagyjából 38 ezer forintba kerülnek, de még a 32 gigabájtos verzió is kihozható 183 dollárból, vagyis negyvenezer forintból. Ehhez képest a telefont 550 és 650 dolláros, vagyis 122 ezer, illetve 144 ezer forintnak megfelelő nettó áron kínálják a tengerentúlon, a fogyasztói ár itt is háromszoros. (Európában a cég 600 és 700 eurós bruttó áron kínálja a telefont, ami 180-210 ezer forintos árat jelent.)

iPhone 5c, színes iPhone, az Apple okostelefonja Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Csak a drága iPhone a kelendő

Az Apple közlése szerint a két új iPhone premierjének első hetében kilencmillió darabot adott el az 5S és 5C típusokból. A Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint érdemes óvatosan kezelni a közölt statisztikát.. Ez ugyanis a boltokba kiszállított készleteket takarja, a típusok közötti megoszlást nem. A Localystics elemzőcég becslései szerint az eladott iPhone ok- 70-80 százaléka 5S modell, és csak a maradék 5C.

Az első visszajelzések szerint magasabb áraellenére az 5S sokkal jobban fogy az 5C-nél, viszont az ujjlenyomat-olvasó megléte miatt sokkal nehezebb gyártani a telefont, ezért még az Egyesült Államokban és a világ más országaiban is hiánycikk az 5S modell. Bár alapesetben az aranyszínűként definiált pezsgőszínű iPhone ugyanannyiba kerül, mint bármelyik színváltozat, az eBayen az eredeti ár duplájáért hirdetik a készüléket a türelmetlen vásárlóknak, számolt be az ABC News amerikai hírcsatorna.

Rózsaszín iPhone-t akar a nép

A tavalyi iPhone 5 ráncfelvarrott verziójának tekinthető 5C modellből egyelőre sehol nincs hiány, valószínűleg az elavultabb típus nem annyival olcsóbb, hogy kedvező választásnak tartsák az emberek.

A sárga iPhone 5C-t valamiért nem szeretik a vevők, legalábbis a britek Forrás: Apple

Arról, hogy a vásárlók a műanyag hátlapú modellből melyik színt részesítik előnyben, csak a brit iPhoneStockChecker nevű szájt szolgál statisztikákkal. A brit vásárlók adatai alapján a rózsaszín modell toronymagasan vezeti az eladási statisztikát 46 százalékos részesedéssel. A második helyen a kék modell áll 32 százalékkal, a harmadikon a zöld 12 százalékkal, fehér készüléket pedig a vevők 9 százaléka választ, sárgát pedig valamiért pedig csak 1 százalék.

Érdeklik a kütyük és a csúcstechnológiai fejlesztések? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!