Megvan a Windows 8.1 magyar ára is

Acer IconiaWindows 8
Vágólapra másolva!
Az október 18-án érkező új Windowst harmincezer forintért lehet majd hazavinni, a 8.1-es kiadás dobozos verziója olcsóbb lesz elődjénél.
Vágólapra másolva!

A Windows hivatalos blogján publikálta a Microsoft a nyár végén elkészült, de a végfelhasználókhoz csak októberben megérkező operációs rendszer árait, valamint a szoftver dobozának látványterveit is. A Windows 8-at használók ingyenesen érhetik el operációs rendszerük fejlesztéseket és javításokat tartalmazó verzióját, amelyet egy frissítésként lehet majd letölteni. A Windows 8.1 újdonságairól korábbi cikkünkben részletesen olvashat.

Csak a dobozos 8.1 lesz olcsóbb

A Microsoft magyar részlegétől kapott tájékoztatás szerint a Windows 8.1 a Windows 8-cal azonos áron lesz kapható, de a dobozos verzió esetében kedvezőbb lesz az ára annál. A Windowsok esetében a dobozos kiadás nem csak azt jelenti, hogy DVD-n, tokban adják az operációs rendszert, hanem azt is, hogy azt nem csak egyetlen számítógépre lehet telepíteni, hanem új gép vásárlásakor át lehet költöztetni arra, nem kell újból megvenni.

Egy licenckulccsal a dobozos verzió is csak egyetlen számítógépen használható. Az olcsóbb, OEM-nek nevezett Windowsokat csak egy számítógépre lehet feltelepíteni, annak cseréjekor nem lehet újra felhasználni a telepítőt, hanem teljesen új licencet kell vásárolni.

Ésszerű árat kap a költöztethető Windows

A Windows 8.1 esetében az otthoni felhasználóknak szánt olcsóbb verzió OEM kiadása - az Extreme Digital kereskedés árai alapján - 30 ezer forint lesz. A korábban mintegy 76 ezer forintba kerülő dobozos kiadás a Windows 8.1-ből már 35-40 ezer forint körüli összegért megvásárolható lesz, ami öt-tízezer forintos felárat jelent a géphez kötött kiadáshoz képest.

A Windows 8.1 Forrás: Microsoft

A számítógépeit gyakran bővítő, átépítő, vagy kétévente laptopot cserélgető felhasználóknak a dobozos kiadás jó választás lehet. Ha valaki eleve Window 8-cal vesz egy laptopot, és öt évig azt használja, annak az olcsóbb OEM verzióval érdemes számítógépet vásárolniuk. A fenti árak a Windows 8 otthoni alapváltozatára vonatkoznak, a céges használatra szánt Windows 8.1 drágább, elsősorban vállalati hálózatok esetében fontos extrákat tartalmazó Pro változata dobozos verzióban 75 ezer forintos, OEM kiadásban 50 ezer forint körüli áron várható.

Windows 7-ről könnyű átállni

A Microsoft tájékoztatása szerint a Windows XP-t vagy Vistát használók számára jelent komolyabb macerát a Windows 8.1-re való átállás. A két régi rendszer esetében a telepítéshez törölni kell a meglévő partíciókat a háttértárról, így a beállítások, fájlok is elvesznek, ezek mentéséről előzetesen gondoskodni kell - például külső merevlemezre.

A Windows 7-et használók esetében a fontosabb rendszerbeálításokat megtartja a rendszer, ám a telepített szoftvereket - például Office-t, VLC-t, víruskeresőt - manuálisan kell újratelepíteni. A Windows 8-at sok kritika érte amiatt, hogy kezelőfelülete túlságosan eltér a Windows 7-ig alkalmazottól, a Start menüt például a teljes kijelzőt elfoglaló nyitóképernyő váltotta fel. Ingyenes segédprogramokkal azonban a Windows 8 a Windows 7-tel azonos módon is használható, ráadásul érezhetően gyorsabban indul a rendszer elődjénél.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!