Nem lesznek humanoidok a takarítórobotok

automata kütyü, Double Robotics, kerekeken guruló, távirányítású tiPad
Vágólapra másolva!
Egyelőre várni kell arra, hogy ember alakú robotok végezzék el munkánkat, helyettük a céleszközök száma gyarapszik.
Vágólapra másolva!

A sci-fin nevelkedett nemzedékek számára csalódás lehet, hogy 2013-ban még nem repülnek az autók, nem kolonizáltuk a marsot és földönkíüliekkel sem vettük fel a kapcsolatot. Ami azonban megvalósult, az a robotok kora, habár nem a tudományos-fantasztikus irodalomban megjövendölt módon, de a gépek köztünk vannak és észrevétlenül teszik dolgukat.

Csak mi álmodunk elektromos bárányokról

Míg a robot szó említésére legtöbben humanoid cselekvő gépekre gondolnak, az igazság az, hogy a robotok számos formát vehetnek fel, a betöltendő funkcióhoz igazodva. Robotok készítik autóinkat, háztartási eszközeinket, robotok takarítanak utánunk vagy éppen felügyelik biztonságunkat. Habár léteznek ember formájú robotok, azok még meglehetősen drágák és felhasználási területük is korlátozott. Colin Angle, a Roomba porszívókat is gyártó iRobot cég egyik alapítója szerint nem is érdemes ilyen gépeket gyártani, sokkal olcsóbb, egyszerűbb és könnyebb egy-egy funkcióra specializált robotot fejleszteni. Nincs értelme legyártani egy emberformájú robotot és a kezébe adni egy porszívót, ha készíthetünk egy robotporszívót, ami olyan helyekre is befér, ahová a kézi készülékek nem - mondta Angle az Engadget kütyüblognak adott interjújában.

Céleszközök egymás között Forrás: [origo]


Robotporszívóból pedig nincs hiány, a berlini IFA kiállításon is szép számmal vonultattak fel belőlük, a különböző gyártók. A már említett iRobot alapítója örömmel újságolta, hogy Spanyolországban jelenleg a Roomba vezeti a porszívó eladási listákat és nem csupán a robotok, hanem az összesített listán is első helyen áll. Az újabb porszívók már nem csupán véletlenszerűen keringenek majd a szobában, hanem térképet készítenek arról és szisztematikusan portalanítanak, sőt egyesek már fel is mosnak. Az újabb készülékek között van olyan, ami az akkumulátorok töltésére használt dokkolóban porzsákját is üríti.

A fűnyíráshoz már nem kell ember Forrás: Robomow



A takarító robotok mellett már fűnyírók is kaphatóak, amelyek a porszívókhoz hasonló elven működnek. A tulajdonos egy mobilalkalmazás segítségével jelöli ki kertjében a lenyírandó felületet, amin a robot önállóan tevékenykedik. A RoboMow nevű gép egyelőre Bluetooth-kapcsolaton keresztül irányítható, de a gyártó ígérete szerint hamarosan elkészül egy olyan változat is, ami akár internetről is vezérelhető lesz. Ennek segítségével akár nyaralás alatt egy hotelszobából is gondoskodhat kertje szépségéről a tulajdonos.

A főnök szeme mindent lát

Az IFA tanulsága szerint a robotika következő nagy hulláma az úgynevezett telepresence gépek elterjedése lesz. A filmekből már ismert gépek gyakorlatilag azt teszik lehetővé, hogy valaki a távolból vezérelt robot segítségével legyen jelen adott helyszíneken. A jelenlegi megoldások szerint egy irányítható gép hordoz magán egy videokonferenciára alkalmas hardvert. A robotot vagy távolból vezérlik, vagy automatikusan közlekedik egy adott téren belül, beállítástól függően.

"Üdv, itt a főnököd beszél!" Forrás: Double Robotics

A gyártók közül két nagy is mutatott be telepresence robotokat, az iRobot és az Anybots, hátrányuk, hogy a legolcsóbb konfigurációk ára is kétmillió forint felett kezdődik. Velük szemben viszonylag olcsón kaphatóak a moduláris telepresence robotok, amelyek létező hardverre épülnek. A Romotive és a Double Robotics gépeibe mobiltelefont és táblagépet lehet tenni, ezek segítségével vezérelhetőek a robotok és ezek gondoskodnak a kép- és hangátvitelről. Ebben az esetben a minőség a felhasznált mobilkészülékektől függ, előnyük azonban, hogy könnyen fejleszthetőek és viszonylag olcsóak, segítségükkel bármelyik főnök ellenőrizheti a távolból munkatársait.

Az armageddon elmarad

A robotok tehát egyre hangsúlyosabban, de kevéssé észrevehetően jellennek meg a mindennapokban. A specializált, korlátozott funkciójú gépek még jó darabig biztosan nem lázadnak teremtőjük ellen, de még ha meg is tennék, eszközeik nem lesznek hozzá. Léteznek természetesen harcászati robotok, mint a Nagy Kutya vagy a Phalanx, ezek közelébe azonban ritkán jut a közember, szabályozásukról pedig már most heves viták folynak.