Idén már az óránkkal is telefonálhatunk

Samsung Galaxy Gear okosóra
Samsung Galaxy Gear
Vágólapra másolva!
A Samsung okosórája nemcsak a leveleket jelzi, hanem videót is rögzít, és beszélgetni is lehet rajta. De naponta fel kell tölteni.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg Dick Tracy, az amerikai képregénydetektív fantázia által szült rádiós órája ihlethette a Samsung mérnökeit a Galaxy Gear nevű okosóra tervezésekor, a legújabb okosóra ugyanis nem csak a e-mailek és időjárási információk olvasgatására alkalmas, akár beszélgetni is lehet rajta keresztül - ha a zsebünkben vagy a táskánkban egy okostelefon is lapul. A telefonáláshoz szükséges mikrofon és hangszóró a szíjban kapott helyet, így a tulajdonosnak elég a füléhez tartani a csuklóját, és ugyanúgy beszélgethet velük, mint a mobilján.

Tapizhatjuk és beszélhetünk az új okosórához

A Galaxy Gear 1,63 colos, vagyis négy centiméteres képernyője csupán 320x320 pixeles felbontást kínál, de a Samsung szerint még így is képesek voltak olyan menüt fejleszteni rá, amelyet ujjal böködve ugyanolyan egyszerű kezelni, mint egy androidos telefont. A használatot beszédfelismerő technológia teszi kényelmesebbé, ezzel például a kontaktlistán lévő emberek neveit lehet egyszerűen kiválasztani.

Szinte mindent tud, de minden este tölteni kell a Samsung okosóráját. A mikrofon és a hangszóró a csattba van beépítve Forrás: AFP/John MacDougall

A 800 megahertzes lapkával meghajtott, rozsdamentes acél karóra az energiatakarékos vezeték nélküli működést támogató új Bluetooth 4-es szabványt támogató, új androidos készülékekkel tud együttműködni. Az amerikai piacon 300 dolláros, vagyis nagyjából hetvenezer forintnak megfelelő nettó áron debütál, és régebbi Samsung telefonokkal, például a Galaxy S3 és Note 2 típusokkal is használni lehet majd szeptember végi bevezetését követően.

A telefon mellé az órát is bedughatjuk tölteni

Képernyője meglepő módon nem a minimális áramot fogyasztó e-tinta típusú - mint a Techbázison már korábban bemutatott Pebble-é-, hanem AMOLED típusú. Ez kijelző okostelefonokról lehet ismert, a hagyományos LCD-vel szemben előnye, hogy képpontjai nem igényelnek háttérvilágítást, így egy zömmel fekete hátterű menüfelület megjelenítése kevesebb energiát fogyaszt, hiszen a pixelek jelentős része sötét.

Elegáns és laza szíjak, appok és virtuális számlapok is lesznek hozzá Forrás: Samsung

A kamera beépített kamerája akár HD-felbontású videót is tud rögzíteni, de arra is alkalmas, hogy vonalkódokat vagy idegen nyelvű szövegeket mutassanak neki például fordításhoz. Gyorsulásmérőt és minden olyan fontos szenzort tartalmaz - még a zajszűréshez szükséges extra mikrofon is van benne - , amit egy okostelefon is, így például lépésszámlálónak is lehet majd használni.

Azt már most lehet tudni, hogy az okosórával nem lehet kémkedni, mert az exponálás hangját a felhasználók nem tudják kikapcsolni rajta. A Gearre lehetséges lesz külön appokat fejleszteni és letölteni - például navigációt segítő alkalmazást -, de a gyártó szerint a készülék csupán valamivel több mint egy napos üzemre képes, vagyis ugyanúgy fel kell tölteni minden este, mint egy okostelefont. A nem kifejezetten olcsó ára mellett ez a tény még sokak kedvét elveheti a mindentudó okosóra megvásárlásától.

Még nagyobb mobilt akar a nép?

A Samsung felmérése szerint a Galaxy Note tepsimobil első két generációjának használói még nagyobb képernyőt akartak - pedig már az előző is hatalmas volt -, és imádják a készülékből előhúzható, jegyzeteléshez, kiemeléshez, rajzoláshoz használható érintőceruzát.

A Note 3 ennek megfelelően még nagyobb, 5,7 colos, vagyis 14,4 centiméteres képernyőt kapott, ami már alulról közelíti egy táblagép méretét, ennek ellenére elődjénel könnyebb, és egy milliméterrel vékonyabb is. Az új modell full-HD felbontású AMOLED-képernyőt kapott, hátlapja pedig műanyag helyett műbőr borítású, ez a gyártó szerint kellemesebb tapintást és fogást biztosít.

Még nagyobb, még gyorsabb, de legalább ritkán merül le Forrás: Samsung

A hardver teljesítménye még gyorsabb, a telefon négymagos mobilprocesszora 2,3 gigahertzen működik, három gigabájt memóriával megtámogatja egyszerre akár több program futása sem lassítja be a rendszert. A beépített kamera felbontása 13 megapixel, de a Samsung szerint akár a full-HD-nál nagyobb, ultra-HD felbontású videót is tud rögzíteni, már csak az a kérdés, minek. Egy ilyen felvétel lejátszására csak egymillió forintnál drágább tévék alkalmasak, az első ilyen csúcsmodellt nemrég be is mutattuk. A Note mobilok vásárlói a Samsung felmérése szerint nem csak telefonálnak, hanem minden munkájukat okostelefonon végezhetik, mert az érintőpálcás használatot kifejezetten a programok közötti váltásra és ujjbeggyel nem elérhető extra menük előhívására optimalizálták. A Galaxy Note 3 októbertől lesz megvásárolható, és minden bizonnyal továbbra is az lesz a legfontosabb extrája, hogy nagy méretének köszönhetően nagy kapacitású akkumulátorral szerelik, így elég néhány naponta feltölteni.

Munkaeszköz lesz a tablet?

A berlini IFA kiállításon a Samsung új táblagépet is bemutatott, a Galaxy Note 10.1 új, 2014 Editionnek nevezett változatát. A tízcolos, tehát a nagy iPaddel nagyjából azonos androidos táblagép legújabb kiadása 2560x1600 pixeles, tehát "Retina" képernyővel rendelkezik. Belsejébe még több, három gigabájtos memóriát szerelnek, a rendszer futtatását pedig nyolcmagos, 1,9 megahertzes lapka végzi.

Erős tablet munkára kihegyezve Forrás: [origo]

A ráncfelvarrott változat esetében ugyancsak az érintőceruzás funkciókat fejlesztették tovább, amely leginkább jegyzetelés, szövegrésze vagy fotók másolása és beillesztése során, vagy egyszerre több app közötti váltogatás esetében praktikus. Az alap Android rendszerhez hozzáadott Samsung fejlesztések azt jelzik, hogy a gyártó szerint hamarosan a táblagép lesz a mobil munkaeszköz a laptop helyett, noha ezt a cég még nem nyilvánította ki.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!