Havi tízmilliárd gigabájt warez megy át a neten

Vágólapra másolva!
A világ teljes netforgalmának csaknem negyedét a torrentezők generálják.
Vágólapra másolva!

Az amerikai NBC Universal médiacég megbízásából a NetNames nevű társaság készített globális szintű tanulmányt az internetes kalózkodásról. Ennek alapjául a hálózati berendezéseket gyártó Cisco cég internetforgalmi adatai szolgáltak.

A Torrentfreak kalózblog által hivatkozott tanulmány megállapításai szerint idén januárban 432 millió felhasználó bonyolított valószínűsíthetően jogsértő letöltést a világhálón. A tavalyi év internetforgalma alapján az internetes kalózok havonta 9567 petabájt adatforgalmat bonyolítanak havi szinten, ennek jelentős része a Bittorrent letöltőszoftveren keresztül zajlik, amely a letöltött fájldarabokat automatikusan megosztja a többi felhasználóval.

Ez az adatmennyiség több mint 10 milliárd gigabájt adatot jelent, amelynek tárolásához egy otthoni használatra tipikusnak mondható, 2 terabájtos merevlemezből több mint ötmillió darabra lenne szükség. Ötven gigabájtos kapacitású Blu-ray-lemezből 200 millió 600 ezer darab kellene ennyi letöltés tárolásához, hagyományos, egyrétegű írható DVD-ből pedig több mint kétmilliárd darabon férne el ennyi tartalom. A tanulmány szerint a világ teljes internetforgalmának negyedét a torrentezők generálják, a második legnépszerűbbnek a fájlmegosztó oldalak és tárhelyszolgáltatóknál elhelyezett tartalmak számítanak. A Bittorrent az Egyesült Államokban és Európában népszerű különösen, míg Ázsiában a tárhelyoldalakról közvetlenül letölthető tartalmakat népszerűsítik előnyben a felhasználók.

2010-hez képest a tavalyi évre 244,9 százalékkal növekedett a bittorrentes forgalom a világhálón, míg a fájlmegosztó szolgáltatásokról közvetlenül letölthető illegális anyagok letöltése 2010-hez képest 54,7 százalékkal csökkent. A videostreamként elérhető, de nem licencelt tartalmakat, főként sportközvetítéseket kínáló oldalak száma pedig 22 százalékkal gyarapodott.

A felmérés eredményei egyébként azt sugallják, hogy bár több országban szankcionálják a szerzőijog-sértő anyagok internetes letöltését és megosztását, ez a tevékenység a közeli jövőben nem fog megszűnni.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!