Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Díjat nyert a MobilTárca

Vágólapra másolva!
Az érintés nélküli fizetési megoldás az ITBusiness szerint az év legjelentősebb magyar IT-projektje.
Vágólapra másolva!

Az infokommunikációs lap szerint 2013 legjelentősebb iparági projektje a MobilTárca. Ez az alkalmazás az NFC lapkával felszerelt mobiltelefonokkal teszi lehetővé az érintés nélküli fizetést vagy a tulajdonos azonosítását.

Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, már a közeli jövőben sem lesz szükség arra, hogy bankkártyát vigyünk magunkkal, ha leugrunk a boltba, vagy a közeli parkba, okostelefonnal is lehetséges lesz fizetni. Pukler Gábor, a MobilTárca szövetség elnöke - és a Telekom innovációs igazgatója - szerint egy éven belül már a legolcsóbb mobilokban is megtalálható lesz az NFC lapka, amelyet elég lesz a bolti terminál közelébe tartani, a fizetési tranzakció a bankkártyánál fürgébben végbemegy - PIN-kódot is csak a nagy összegű vásárlásoknál kér a rendszer.

Elég a terminálhoz érinteni a mobilt a fizetéshez Forrás: Wikimedia

Az NFC nem csak a bankkártyát váltjhatja ki: mivel a felhasználót a telefonban lévő SIM-kártya, és az azon futó alkalmazás biztonságosan azonosítja, akár virtuális belépőjegyként, vonaljegyként vagy hűségkártyaként is működhet. Ha a telefont ellopják, a virtuális azonosítók letilthatók, egy új készüléken pedig mobilneten keresztül újra aktiválhatók. A hazai mobilszolgáltatók az OTP Bankkal, a MasterCarddal és a SuperShop törzsvásárlói programmal együttműködve kezdték meg a technológia fél éven át tartó tesztelését, amelyet várhatóan nem sokkal később már az éles bevezetés követhet.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről