Az új iPhone színes

Apple, iPhone bemutató,  Phil Schiller bemutatja az iPhone 5C telefont
Vágólapra másolva!
Színes műanyagtelefont és villantós aranyszínű iPhone-t mutatott be az Apple. Az olcsóbb alkatrészekből szerelt 5C egyáltalán nem néz ki gagyinak.
Vágólapra másolva!

Almazöldben, égszínkékben, napsárgában, rózsaszínben és fehérben lehet majd megvenni az új iPhone 5C telefont. A készülék abból a szuperkemény polikarbonát műanyagból készül, amelyből korábban laptopjait is gyártotta a cég.

A Jonathan Ive vezető dizájner által "magyarázkodás nélkülien műanyagnak" nevezett készülék sokban hasonlít a mostani iPhone 5-re. Kijelzője Retina-felbontású és 4 hüvelykes méretű, integrált, szupervékony érintésérzékeny réteggel. A telefonban ugyanaz a kétmagos A6 processzor dolgozik, amelyet tavaly az iPhone 5-tel jelentettek be. A bemutatón arra is kitértek, hogy az olcsó Apple telefon akkumulátora tartósabb, mint az elődjéé volt.

Három szót üzenek, vésd jól kebledbe: van színes iPhone Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A telefon hátlapi kamerája 8 megapixeles képeket tud készíteni, és erre akár előnytelen fényviszonyok között is képes. Az előlapi kamerát pedig arra tervezték, hogy HD-felbontású videóbeszélgetéseket lehessen vele folytatni.

Száz dollárért hazavihető

Az új telefonhoz is lesz hivatalos, az Apple által kiadott tok, ám ez inkább díszként funkcionál majd, mint védelemként. A polikarbonát hátlap elég karc és ütésálló magától is. A szilikongumiból készült tok nem is fedi a teljes készüléket, a hátulja pöttyös mintában van kivágva.

Már száz dollárért megvehető a műanyag iPhone Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Az iPhone 5C ára 99 dollárról indul majd Amerikában, ezért a 16 gigabájtnyi memóriával felszerelt típust kapják meg a vásárlók két éves hűség mellett. A 32 gigabájtos verzióért 199 dollárt kell kifizetni majd.

Épp csak meteoracélból nem készítenek telefont

Az Apple a csúcstelefonját sem hanyagolta el. Az iPhone 5S nevű legújabb verzió a pletykáknak megfelelően arany, ezüst és palaszürke színekben lesz megvásárolható. Az Apple nem váltotta be az aranyszín miatt aggódók félelmeit, az új mobil visszafogott, meleg sárgás árnyalatú, inkább a pezsgőre emlékeztet, mint a csillogós aranyékszerekre.

Van még fémszínű Apple telefon is, az 5S Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A szín mellett az A7 nevű, 64 bites utasításkészlettel rendelkező processzor a készülék nagy újdonsága. Az iPhone 5-öt eddig sem lehetett lomhasággal vádolni, Phil Schiller marketingfőnök szerint az 5S-ben használt új lapka kétszer annyi lebegőpontos számítást tud elvégezni adott idő alatt, mint az előd processzora.

Szenzort mindenbe!

Az iPhone 5S-ben egy új M7 nevű processzor is megjelenik, ami folyamatosan méri és feldolgozza a felhasználó mozgása által generált információkat. A processzorban olyan szenzorok kerültek egy lapkára, amelyek jellemzően korábban is megvoltak a készülékben: gyorsulásmérő, iránytű és giroszkóp. Az, hogy ezek külön lapkát kaptak, a fejlesztőknek fontos igazán, akik még többet tudó fitnesz alkalmazásokat írhatnak.

Az új készülékek már az iOS 7 operációs rendszert fogják futtatni Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Még a fényképezőgép is okosabbá vált az iPhone 5S-ben. A készülék egy meleg és egy hideg fényű vakut tartalmaz, így olyan fénnyel tud villani, ami passzol a fotózott helységhez. Hasonlóan hasznos, kevéssé látványos funkció az automata képstabilizálás, aminek köszönhetően kevesebb lesz a bemozdult fotó. Az új kamera ráadásul képes lesz 120 kép/másodperces szupergyors felvételek készítésére is, ami remek játék lehet.

Az utolsó pletykát is valóra váltva Phil Schiller végül a Touch ID nevű ujjlenyomat-olvasót mutatta be, amelyet az iPhone 5S Home gombjába építettek. Az olvasó nem csak a PIN-kódot fogja leváltani, hanem az iTunes Store-ba is be lehet vele lépni. A drágább iPhone-t megvásárlóknak soha nem kell már jelszavakat begépelniük.

Olcsó és műanyag? Túlárazott, de menő? Csatlakozzon a Techbázishoz a Facebookon és beszéljük meg az új Apple telefonokat!