Vágólapra másolva!
Két nappal az iPhone 5S piacra dobása után megszületett az első trükk, amivel meg lehet kerülni az eszköz ujjlenyomat-olvasós védelmét. A töréshez nem kellett új módszert kifejleszteni, csak egy korábbi biometrikus védelmek elleni támadást kellett feltuningolni.
Vágólapra másolva!

"Mindennapi eszközökkel kerülte meg a Chaos Computer Club (CCC) biometrikus csapata az Apple TouchID védelmet" - adta hírül a honlapján a CCC nevű patinás német hackercsoport. A szakértők úgy találták, hogy az Apple ujjlenyomat-olvasója nem használ más, bonyolultabb technológiát, mint a más eszközökbe beépített olvasók. A TouchID újítása, hogy jóval nagyobb felbontásban szkenneli be az ember ujját.

Biztonságot ígér, de csak kényelmet biztosít a TouchID Forrás: AFP/Getty Images/Jason Sullivan

A töréshez csupán a telefon tulajdonosának ujjlenyomatát kell megszerezni valami üvegfelületről, pont úgy, mint a kémfilmekben. Ha a célszemély által megfogott pohár vagy sörösüveg megvan, akkor az ujjlenyomatot nagy felbontásban lefotózva, majd lézernyomtatóval kinyomtatva készen is lesz a minta a hamis belépési kódhoz. A végső lenyomat gumiból vagy ragasztóból készül el. Használat előtt csak arra kell figyelnie a hackernek, hogy ráleheljen, így elérve a kellő nedvességet és életszerű tapintást.

A CCC Starbug nevű hackere szerint a fenti támadásfajta az összes általuk kipróbált ujjlenyomat-olvasó ellen működik. A hackercsoport álláspontja az, hogy ez a fajta biometrikus azonosítás nem biztonságos, mert túl egyszerű megszerezni bárkinek az ujjlenyomatát.