Az amerikai First Lady adatait is ellopták

Vágólapra másolva!
Hivatalos adatbázisok megcsapolásával Michelle Obama, Bill Gates és más hírességek tb-azonosítóját és személyes adatait is megszerezte egy profi hackercsapat.
Vágólapra másolva!

A hírességek adatai egy illegálisan megszerzett bizalmas adatokkal kereskedő internetes piactérről származnak. Brian Krebs amerikai újságíró, valamint az amerikai titkosszolgálatok és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatai szerint Michelle Obama, Bill Gates, illetve a színész Ashton Kutcher és a rapper Jay-Z személyes adatai egy - már bezárt - Exposed.su nevű honlapon bukkantak fel először.

A vizsgálatok szerint ennek az oldalnak a működtetői egy másik, kiberbűnözők által fenntartott SSNDOB nevű oldaltól vásárolták az adatokat, amely négymillió amerikai állampolgár személyes adatait árusította 110 forintnak megfelelő darabáron. Az SSNDOB rendszerét azonban egyelőre ismeretlen kilétű hackerek is megcsapolták, így abból számos híresség személyes adatai - születési dátumok, lakcímek, tb-azonosítók - is napvilágot láttak.

Az adatok három nagy amerikai cég adatbázisaiból származnak, amelyek vállalatok számára tárolnak vagy szolgáltatnak felhasználói adatokat. A LexusNexis, a Dun & Bradstreet és a Kroll cégek jelenleg az FBI-jal együttműködve vizsgálják, hogy rendszereikből milyen mennyiségű adat szivároghatott ki, és erre mlyen módon nyílhatott lehetőség.