Többet facebookozik, akinek rossz a kedve

Vágólapra másolva!
Összefüggést találtak a Michigani Egyetem kutató a Facebook használat és a boldogság között: aki sokat ír a közösségi oldalra, annak a kedve is rosszabb.
Vágólapra másolva!

Két hétig vizsgálták nyolcvankét, okostelefonnal és Facebook fiókkal is rendelkező fiatal hangulatának alakulását a Michigani Egyetem kutatói - írja az AllFacebook blog. A tesztben résztvevőknek napi ötször kellett arra válaszolniuk, hogy hogyan érzik magukat, aggódnak-e, kínozza-e őket a magány? A kutatók azt is megkérdezték, hogy az előző bejelentkezés óta mennyit facebookoztak és mennyit beszéltek személyesen emberrel a résztvevők.

A kutatás eredménye szerint a nap közben a közösségi oldalon lógók szomorú emberek. A telefonbeszélgetéseknek nincs semmilyen hatása a kedélyre, a személyes találkozásoktól pedig egyértelműen vidámabbak lettek az emberek.

A neten önti ki a lelkét, akinek rossz napja van

A kutatók két elméletet dolgoztak ki az adatok alapján. Az egyik szerint a magányosságérzet és a Facebook használat alapján egyaránt megjósolható, hogy az ember mennyire boldog. A másik elmélet szerint az emberek akkor facebookoznak sokat, amikor rossz a kedvük.

Ethan Kross, a kísérletet vezető szociálpszichológus szerint a Facebook a felszínen hasznos társadalmi funkciót lát el. Ám ahelyett, hogy az emberek jobban éreznék magukat a közösségi oldal használatától, valójában a rosszkedvű társainkat találjuk meg az oldalon. A kutatók szerint az eredmény azért is fontos, mert igazolja, hogy a közösségi oldalak hatással vannak a felhasználók életére.