Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő leggyűlöltebb állása a robotrepülők pilótáié: vagy unalmas, vagy megrázóan brutális missziókban vesznek részt, ráadásul váltott műszakban dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A dögunalmas, vagy éppen lelkileg megterhelő, brutális küldetések miatt háromszor annyi drónpilóta hagyja ott állását, mint ahányan az amerikai légierő ember által vezetett légi járműveit vezetik - adta hírül a Popular Science tudományos hírportál a légierő egyik ezredese, Bradley Hoagland által készített tanulmány nyomán.

Az amerikai légierő pilóta nélkül repülő gépeit akár egy kontinensnyi távolságból is lehet vezérelni, ezeket a repülőket a földön tartózkodó személyzet a valódi repülőképhez hasonló berendezéssel, de egy konténerben ülve irányítja, az eseményeket pedig egy digitális kamera közvetíti a drónpilóta előtt lévő monitorra.

Napjainkban a légierő pilótáinak 8,5 százaléka vezet valódi repülőgép helyett drónokat, a tanulmány szerint azonban komoly problémát jelent az új pilóták toborzása és kiképzése, a pozícióra ugyanis alig jelentkeznek a hivatásos pilóták közül, pedig ezekre a légi járművekre a jövőben egyre nagyobb feladat hárul.

Az amerikai légierő Predator típúsú drónjának irányítópultja, a szerkezet a mexikói határt figyeli Forrás: AFP/Getty/John Moore

A pilóta nélküli gépek pilótáinak ugyanis az esetek jelentős része olyan felderítőmissziókban kell részt venniük váltott műszakban, amely egy adott terület órákig tartó megfigyelését jelenti, ami nem túl izgalmas munka. Ugyanakkor az adrenalinban gazdag küldetések sem feltétlenül népszerűek, a rajtaütések során ugyanis a monitoron viszonylag közelről láthatják a drónpilóták a becsapódó lövedékeket, az ilyen "piszkos munkának" tartott küldetések pedig lelkileg megterhelik őket.

A tanulmány megállapításai szerint a drónpilóták munkabeosztása is sokkal zsúfoltabb a hagyományos repülőket vezető pilótákénál, ezért sokkal kevesebb kiegészítő képzésen és tréningen tudnak részt venni, ami a karrierjük alakulását jelentősen rontja. A lehetséges megoldásnak a hírportál cikke szerint a drónpilóták számának jelentős növelése tűnik kivitelezhetőnek, így a személyzetnek rövidebb műszakokat kellene vállalniuk, és több idő maradna a képzésükre. Az amerikai drónpilótáknak a jelenlegi előírások szerint felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük, de lehetséges, hogy a jövőben ez nem lesz alapkövetelmény, mert a hadsereg egyéb részlegeinél sem az a hasonló légi járműveket vezetők esetében.