Kütyü figyeli a lecsúszott sliccet

nyitott slicc jelző kütyü, Discrete Pants Checker
Vágólapra másolva!
Pár ezer forintnyi alkatrész kell az elemes sliccfigyelő megépítéséhez, cserébe kellemetlen helyzetektől mentheti meg a viselőjét.
Vágólapra másolva!

Nagyon kínos, ha a nadrág slicce lehúzódik és a viselője nem veszi észre. Sajnos arra sincs igazán diszkrét módszer, amivel az ember ellenőrizhetné a slicc állását. Marad a falnak fordulva, sarokba húzódva szerencsétlenkedés. Randy Sarafan, az Instructables nevű barkácsoldal szerkesztője ezt a helyzetet elégelte meg, és farmernadrágjába rezgőmotoros cipzárellenőrzőt épített.

A vibráló sliccvizsgáló megépítéséhez nem kell sok alkatrész. Egy kapcsolóra, elemtartóra, kerek áramköri lapkára és nagyon vékony drótra van szükség, de ezek a magyar boltokban is könnyen beszerezhetőek. Az egyetlen trükkösebb alkatrész a rezgőmotor, de mobilos alkatrészboltokban ebből is találtunk több típust.

Pár ezer forintból megépíthető a kütyü Forrás: Instructables

A kütyü működését egyetlen trükk biztosítja. Az áramot is vezető, vékony dróthoz hasonlító szálakkal úgy varrta be Safran, hogy az egyszerű áramkört a cipzár húzókája zárja. Az órazsebbe rakott kapcsolót megnyomva egyszerűen meg lehet tudni, hogy mi a helyzet a sliccel. Ha az áramkör nincs zárva, akkor nem indul be a rezgőmotor. A helyzet kezelésére Safrannak sincs jobb ötlete, mint hogy keresni kell egy diszkrét helyet, és fel kell húzni a cipzárt. Pedig igazán megépíthette volna az önfelhúzó sliccet, ha már barkácsolni kezdett.