Rendelhető a sugárhajtású hobbirepülő

subsonex JSX-1
Vágólapra másolva!
Házilag lehet összerakni az egyszemélyes sugárhajtású repülőgépet, a Sonex JSX-2-est.
Vágólapra másolva!

Alig több, mint huszonnyolcmillió forintnak megfelelő összegért kapható az első engedélyeztetett, otthon összeszerelhető sugárhajtású repülőgép. A gyártó Sonex 1998 óta foglalkozik otthon összeszerelhető kisgépek forgalmazásával, amelyek megfelelnek az amerikai polgári repülés szabályainak. A helyi törvénykezés szerint az házi összeszerelésű gépnek minősül minden olyan repülő szerkezet, amelyet ötvenegy százalékban házilag raknak össze, ezek a repülőgépek korlátozottan résztvehetnek a polgári légiforgalomban.

A jelenlegi prototípus a Subsonex JSX-1-es a levegőben Forrás: Sonex Aircraft

A Sonex már évek óta kísérletezett azzal, hogy a belső égésű motorral hajtott gépek mellett sugármeghajtású készletet is forgalomba hozzon, az első prototípusokat 2008-ban mutatták be, idén pedig elkezdik tömeges gyártást és forgalmazást. Az első tíz vásárló még a százhuszonötezer dolláros bevezető áron juthat hozzá a géphez, a többieknek teljes vételárat kell fizetnie, amelyről még nem nyilatkozott a gyártó. A tulajdonosok egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban használhatják gépeiket erős korlátozásokkal.

Házilag összerakható Forrás: Sonex Aircraft

A Subsonex JSX-2 jelenleg a legkisebb sugárhajtású repülőgép, alig több mint ötméteres szárnyfesztávolságával és ötméteres hosszával. Tömege mindössze száznyolcvankilenc kilogram, ami mellett kétszázhúsz kilogram hasznos terhet képes magával cipelni. A hajtásról a cseh PBS TJ 100 motorja gondoskodik, amely akár óránként háromszázhúsz kilométeres sebességre is alkalmassá teszi a gépet, az utazósebesség ennél szerényebb kétszázkilencven kilométer óránként, a gép hatótávolsága pedig négyszáznyolcvan kilométer. A gyártó a fő részeket előre összeszerelve adja át a leendő tulajdonosoknak, akiknek csupán a hajtóművet, az üzemanyagrendszert, a futóművet és a fülkét kell összeraknia.