Vágólapra másolva!
Gyerekeknek szánják a Bigshot nevű digitális fényképezőgépet, amelyet otthon kell összerakni, és nem csak akkumulátorról működik, kurblizással is meghajtható.
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak az Egyesült Államokból lehet rendelni, hamarosan azonban világszerte forgalomba kerül a Bigshot nevű digitális kamera, amelyet a megrendelőnek magának kell összeszerelnie. A piros műanyagházba szerelhető fényképezőgépet alapvetően gyerekeknek szánják, akik a készülék összeszerelése során megismerhetik az ilyen készülékek működését.

A 90 dollárba, vagyis nagyjából húszezer forintba kerülő készülék egy amerikai számítógéptudományprofesszor, Shree Nayar fejlesztése, aki az amerikai védelmi minisztérium és a Google támogatásával tudta megszervezni az egységcsomagként megvehető készülék gyártását - írja a BBC.

A Bigshot kamera eltekerhető lencséivel Forrás: Bigshot

Nayar szerint egy nyolc-tíz éves gyerek már gond nélkül képes összeszerelni a Bigshot fényképezőgépet, mivel a hátlapi képernyőt, a képérzékelőt és a kizárólag gyártósoron előállítható részegységeket a készülék egybeépítve tartalmazza. Ugyanakkor az akkumulátort kiváltó tekerőt, az ahhoz kapcsolódó miniatűr dinamót, a gombokat, kapcsolókat és a különböző kivitelű, forgatással cserélhető lencséket a vásárlónak magának kell összeraknia. A szerelés menetét a kamera honlapján lévő illusztrációk segítségével bárki végigkövetheti.

A fényképezőgép ledes villanókkal van felszerelve, lencserendszere pedig alkalmas panoráma és 3D üzemmódra, bár utóbbi esetben csak a primitív, kék-piros lencsés szemüveggel nézhető felvételeket lehet exponálni vele. A digitális fényképezőgéphez egy ismertető könyv is jár, amelyből a gyerekek megismerhetik többek közt a képérzékelő szenzor, az optika, a generátor, a kereső, a vaku és az LCD-képernyő működését is.

Ezekből az alkatrészekből kell összerakni Forrás: Bigshot

Az eszköz terveit a professzor egy EduScience nevű hongkongi gyártó számára licencelte, amely minden eladás után részesedést fizet neki. Hasonló üzleti modellel dobták piacra az univerzálisan alkalmazható Raspberry Pi nevű miniszámítógépet is.